Hlavní obsah

Střelci Kateřina a Matt Emmonsovi: Teď už každá rána musí být desítka

Před čtyřmi roky se na olympiádě v Pekingu stali nejslavnějším sportovním párem. Kateřina Emmons (28) vybojovala zlato ve vzduchové pušce a stříbro ve sportovní malorážce na 3 x 20 ran. Její manžel, reprezentant USA Matt Emmons (31), si přivezl stříbro z libovolné malorážky vleže. Oba jsou velkými kandidáty na medaile i před OH v Londýně. Formu nyní ladí v Plzni.

Foto: Karel Felt, Právo

Manželé Matt a Kateřina Emmons

Článek

Olympiáda začíná za dva týdny. Kolik času v těchto dnech věnujete tréninku? Soustředíte se víc na vzduchovku, nebo malorážku?

Kateřina: Tréninku věnujeme stále hodně času, ale změnila se jeho náplň. Teď už jdeme vysloveně po kvalitě, to znamená po perfektní technice, která nám zaručuje každou ránou desítku.Matt: Ladí se poslední detaily. Oba se víc věnujeme své hlavní disciplíně. Já malorážce a Katka vzduchovce.

Jak vypadá váš tréninkový den?

Kateřina: Ráno jsme na střelnici mezi osmou a devátou hodinou, dopoledne je fáze střelecká a odpoledne po krátké pauze na svačinu je ještě fyzička. Domů pak odjíždíme kolem čtvrté.Matt: To je takový normální den, ale mění se to podle potřeby.

Kde máte v době tréninků tříletou dceru Julinku?

Kateřina: Julinka chodí do školky a o víkendech jsme buď spolu, nebo v případě závodů hlídá babička, tady v Plzni moje maminka.Matt: Samozřejmě Julince věnujeme všechen volný čas.

Už cítíte olympijskou nervozitu?

Kateřina: Oba se těšíme, ale jinak nejsme nijak zvlášť nervózní.Matt: K nervozitě není důvod. Oba jsme dost zkušení, není to naše první olympiáda. A jestli přijde nějaká menší předstartovní horečka, tak až před samotnými závody.

Na kterou disciplínu si víc věříte?

Kateřina: Pochopitelně na vzduchovku, v té se mi daří víc, je mi bližší.Matt: U mě to je malorážka.

Matt má v Plzni kolegyni. Jak se vám zamlouvá společná příprava?

Kateřina: Mattův trenér chtěl přijet, aby s ním mohl pracovat. Přivezl s sebou jednu holčinu, která je díky univerzitnímu sportu zvyklá hodně cestovat. Za školní rok toho po závodech nalétají hodně. Nápad přijet sem a trénovat se mnou vzduchovku se jí zamlouval a mně to taky vyhovuje. Je to fajn zpestření.Matt: Myslím si, že společná příprava je přínosná pro všechny.

Určitě potřebujete i relax. Čím se nejlépe teď odreagujete, zajdete třeba na pivo, nebo jezdíte na výlety?

Kateřina: Když se řekne relax, tak to rozhodně neznamená zajít si na pivo, to je asi pro jinou skupinu lidí. Pivo si dám ráda, ale relaxuju úplně jinak. Stačí mi k tomu obyčejná procházka nebo malý výlet s rodinou.Matt: České pivo mi chutná, ale teď už není na posezení čas.

Oba jste mezi olympiádami v Pekingu a Londýně prodělali vážné zdravotní potíže. Jste teď oba fit?

Kateřina: Já bych svoje potíže s kyčlemi ani ty další nenazývala vážnými, byla to prostě komplikace, která se už vyřešila.Matt: Moje potíže s rakovinou štítné žlázy vážné byly, ale už jsem v pořádku.

Co všechno vám, Kateřino, řekl manžel o londýnské střelnici, kde střílel v dubnu na Světovém poháru a vy jste tam být nemohla?

Kateřina: Není čeho se bát, závodili jsme na lecjakých střelnicích a tato bude patřit k těm nejlepším.Matt: Londýnská střelnice nemá žádné záludnosti, popsal jsem Katce všechno podstatné. Jak už jsem řekl, oba jsme zkušení a umíme si na střelnici, která je pro nás dosud neznámá, rychle zvyknout.

Letíte do Londýna společně?

Kateřina: Já letím dřív.Matt: Letím později přes Dánsko, kde má náš tým krátké soustředění.

Budete spolu v Olympijské vesnici bydlet?

Kateřina: Už máme zařízený dvoulůžkový pokoj s českou výpravou.Matt: Čekáme ještě, jestli se podaří zařídit podobný pokojík s výpravou USA, abychom to mohli střídat podle toho, který z nás bude mít další den závod.

Při olympiádě v Pekingu už jste čekala Julinku a získala zlato a stříbro. Nezkusili jste „osvědčený" recept i před Londýnem?

Kateřina: Ne!

Olympijské kovy Emmonsových
Kateřina
Atény 2004 bronz vzduchovka
Peking 2008 zlato vzduchovka
Peking 2008 stříbro malorážka 3x20
Matt
Atény 2004 zlato malorážka vleže
Peking 2008 stříbro malorážka vleže

Reklama