Hlavní obsah

V Londýně bude šestadvacet českých rozhodčích

Praha

Již tradičně nebudou na olympiádě k vidění jen čeští sportovci a funkcionáři, své pevné místo na hrách pod pěti kruhy mají i čeští rozhodčí. V Londýně jich bude nad průběhem soutěží bdít šestadvacet.

Foto: Fotobanka Profimedia

Rozhodčí Pavel Královec bude jeden šestadvaceti českých sudích na olympiádě

Článek

Rozhodčí delegují na olympijské hry jednotlivé mezinárodní federace. Po třech zástupcích bude mít Česká republika ve fotbalu, v házené a judu. Někteří čeští sudí, jako třeba volejbalová Karin Záhorcová, "vodní slalomářka" Lenka Rolečková či Hana Novotná u skoků do vody mají zkušenosti již z minulých her.

V Aténách před osmi lety pískala fotbalový turnaj žen Dagmar Damková, tentokrát bude zápasy jako hlavní rozhodovat Pavel Královec a na lajnách budou Martin Wilczek a Antonín Kordula. "Všichni tři to bereme velmi prestižně, je to pro nás největší úspěch. Olympiáda je jednou za čtyři roky, z Evropy moc rozhodčích nominováno nebývá, o to je to těžší a cennější," řekl Královec ČTK v dubnu po nominaci.

Mezi olympijské premianty patří třeba i tenisový sudí Jan Smíšek, který letos získal uznávanou mezinárodní licenci Bronze Badge. "Faktu, že jsem byl mezi rozhodčí vybrán, si strašně cením. Jde o tak velkou prestiž, že ani nedostáváme odměnu. Na olympiádu jedeme jen za cestovné a ubytování. Ale to neřeším. Jsem rád, že budu na místě," citoval Smíška, který bude pískat na lajnách, deník Právo.

Za badminton se do Londýna s Janem Kolářem poprvé dostala Michaela Bencová, která před odletem do poslední chvíle plní povinnosti průvodkyně. "Nemám jeden volný den. Mé pocity jsou vlastně stres, že nemám na nic čas, ale zase dělám to, co mě baví, a jsem za to placená," řekla Bencová v rozhovoru pro svazový server.

Čeští rozhodčí na OH v Londýně 2012:
Badminton: Michaela Bencová, Jan Kolář.
Basketbal: Robert Vyklický.
Fotbal (muži): Pavel Královec (hlavní rozhodčí), Martin Wilczek, Antonín Kordula (asistenti).
Moderní gymnastika: Blanka Mlejnková.
Házená: František Táborský, Jiří Novotný, Václav Horáček.
Kanoistika (rychlostní): Hana Charvátová
Kanoistika (slalom): Lenka Rolečková.
Moderní Pětiboj: Jiří Adam.
Plavání: Yvona Králíková (synchronizované plavání), Hana
Novotná (skoky do vody).
Tenis: Jan Smíšek, Jiří Adamovský.
Judo: Michal Vachun, Vladimír Hnidka, Vladimír Bárta.
Skoky na trampolíně: Vladimír Zeman.
Sportovní gymnastika: Pavel Dus, Hana Liškářová.
Sportovní střelba: Petr Baroch.
Volejbal: Karin Záhorcová.
Zápas: Václav Scheiner

Reklama

Související témata: