Hlavní obsah

Zastaví Češi v Londýně olympijský propad? Legendy čekají medailové žně!

Praha

Od vzniku samostatné republiky se olympijská medailová bilance českých sportovců tenčí. Z jedenácti cenných kovů v Atlantě už jich bylo před čtyřmi lety v Pekingu šest. Zastaví propad olympiáda v Londýně? Vysoký počet českých želízek svádí k optimismu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barbora Špotáková patří jednoznačně k medailovým nadějím pro Londýn. Kolik cenných kovů nakonec česká výprava odveze?

Článek

Ze 133 členů výpravy jich zhruba pětina (včetně basketbalistek) může reálně pomýšlet na medaili. Samozřejmě zdaleka ne všechny naděje se podaří proměnit v cenný kov, ale i podle řady českých sportovních legend by Londýn mohl být synonymem úspěchu.

„Bylo by pěkné, kdyby překonali naši bilanci," srší optimismem bývalá gymnastka Věra Růžičková. Onou bilancí je totiž jedenáct medailí, z toho šest zlatých (včetně gymnastického družstva s Růžičkovou), které získala československá výprava na prvních poválečných hrách v roce 1948 právě v Londýně.

Do zahájení OH zbývá 7 dnů

Bývalý diskařský mistr světa Imrich Bugár je skromnější. „Nejsem dobrý sázkař, ale vidím tam patnáct nadějí a vsadil bych, že vyjde tak polovina a naši získají sedm medailí,“ odhaduje stříbrný medailista z olympiády v Moskvě.

Podle světové rekordmanky v běhu na 800 metrů Jarmily Kratochvílové Češi medailovým ziskem napodobí pekingskou olympiádu. „Tipuju aspoň šest medailí. Nejvíc věřím oštěpařům Špotákové s Veselým, skifařům Synkovi s Knapkovou, střelcům a Kulhavému na horském kole. Ale už každý postup do finále bude obrovský úspěch,“ tvrdí běžkyně, která stejně jako Bugár kvůli politickému bojkotu her v Los Angeles 1984 přišla o velkou šanci získat olympijské zlato.

České kovy
Atlanta 199611 (4–3–4)
Sydney 20008 (2–3–3)
Atény 20048 (1–3–4)
Peking 20086 (3–3–0)
Pozn. Za celkovým počtem medailí jsou uvedena zlata, stříbra a bronzy.

Česko se může spoléhat na všechny medailisty z Pekingu. Oštěpařka Barbora Špotáková, střelci Kateřina Emmons a David Kostelecký, vodní slalomáři Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem i veslař Ondřej Synek se i po čtyřech letech drží ve světové špičce. K tomu přibyly objevy posledních let jako tenistka Petra Kvitová, biker Jaroslav Kulhavý nebo judista Lukáš Krpálek…

I bookmakeři věří

I kurzy bookmakerů sázkových kanceláří odrážejí optimistické vyhlídky. Podle Fortuny je nejpravděpodobnější zisk sedmi medailí, Sazka vypsala nejnižší kurz dokonce na bilanci osmi a více cenných kovů.

Vypsány jsou i kurzy na zlaté medaile, nejpravděpodobnější je podle sázkových kanceláří zisk dvou či tří. Česko vybojovalo aspoň jedno zlato zatím na každých hrách, Československo nemělo olympijského vítěze naposledy v roce 1928 v Antverpách. O tom, jak početná bude medailová sbírka české výpravy letos, se začne rozhodovat přesně za týden, kdy se v Londýně rozhoří olympijský oheň. A hned druhý den ráno čeká obhajoba zlata střelkyni Kateřinu Emmons…

Reklama