Hlavní obsah

Šéf ČOV Jirásek očekává úspěšné hry. Počet nadějí vždycky dělím dvěma nebo třemi, říká

Minimálně vyrovnanou medailovou bilanci jako na letních hrách v Pekingu očekává od nadcházejícího olympijského dostaveníčka v Londýně prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek. "Za poslední čtyři roky od Pekingu jsem nepozoroval žádný ústup ze slávy v našich silných sportech. K tomu přibyly další naděje," říká šéf českých olympioniků.

Foto: Václav Mudra

Předseda ČOV Milan Jirásek

Článek

Kolik medailí z olympiády by vám udělalo radost?

Čekám, že to budou pro nás úspěšné hry. Za poslední čtyři roky od Pekingu jsem nepozoroval žádný ústup ze slávy v našich silných sportech. K tomu přibyly další naděje. Ale já vždycky počet uchazečů o medaili dělím třemi, když chci být pesimista. Pokud optimista, dělím dvěma. Reálně mi vychází pět až šest medailí jako velmi dobrý úspěch, to bychom udrželi bilanci jako před čtyřmi lety.

Jaká podle vás bude londýnská olympiáda? Po megalomanském Pekingu půjde o návrat ke sportu?

Já bych neřekl, že by v Číně byl sport nějak upozaděný. To spíš byla otázka politických názorů před olympiádou a nespokojenosti se stavem lidských práv v zemi. Ale sport si tam přišel na své. I v Londýně to bude dobré. Britové v sobě mají tradici a sportovní duch. Po divácké stránce se hry můžou podobat Sydney, kde obecenstvo mělo veliké a detailní znalosti o sportu a fandilo zasvěceně. To v Číně nebylo, tam panovalo spíš všeobecné nadšení pro olympiádu. Podobné to bylo i v Salt Lake City, kde Američané chtěli být přítomni na čemkoliv, jen aby měli pocit, že se zúčastnili.

Budou to vaše poslední hry ve funkci předsedy. Přepadne vás nostalgie?

Všechno jednou končí… Zažil jsem toho během těch šestnácti let hrozně moc, ale neznamená to, že když nebudu předseda, nebude mě sport dál bavit a nebudu ho sledovat. Možná si to pak člověk užije v televizi víc. Teď na hrách často doháním na internetu po nocích zprávy z ostatních sportovišť, kde jsem nebyl, abych mohl odpovídat, když jsem tázán.

Jakou formu mají česká esa?
Barbora Špotáková (atletika): Mistrovství Evropy vynechala, při posledním závodě na Diamantové lize v Londýně prohrála s domácí Sayersovou.
Kateřina Emmons (střelba): V květnu vyhrála závod Světového poháru v Miláně ve vzduchové pušce, stříbro přidala v malorážce. Totožný výsledek jako při OH v Pekingu.
Ondřej Synek (veslování): V červnu na regatě v Amsterdamu jasně prohrál s největším soupeřem Drysdalem. „Namazal si mě na chleba,“ uznal. Odvetu chystá do Londýna.
Lukáš Krpálek (judo): Po nepovedeném ME mu generálka v Praze vyšla, turnaj Evropského poháru vyhrál.
David Kostelecký (střelba): Čtyřiadvacátá příčka na SP v Londýně v průběhu dubna nebyla příliš optimistická, 11. místo v květnu při ME na Kypru dodalo obhájci zlata v trapu klid.
Mirka Knapková (veslování): Se starty šetřila, při prvním závodě SP dojela v Bělehradě druhá, v Lucernu třetí. Závěrečnou přípravu absolvovala v italském Livignu.
Jaroslav Volf–Ondřej Štěpánek (vodní slalom): Spolu s ostatními slalomáři už se připravují v Londýně, povzbuzením pro ně je květnový titul mistrů Evropy z Augsburgu.
Vítězslav Veselý (atletika): V roli mistra Evropy absolvoval před olympiádou jediný start, na Diamantové lize v Paříži byl druhý.
Petra Kvitová (tenis): Vypadla ve čtvrtfinále Wimbledonu s Američankou Serenou Williamsovou. Po týdenním odpočinku se chystala v Prostějově, v pondělí letí do dějiště OH.
Jaroslav Kulhavý (horská kola): Světový šampión nedojel v americkém Windhamu a ztratil naději na obhajobu triumfu v SP. Letos žádný závod seriálu nevyhrál.

Reklama

Související témata: