Hlavní obsah

VIDEO: Do Londýna odletěly dva české speciály. Olympionici cestou do vesnice hodinu bloudili

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Dvakrát letěl dnes vojenský speciál na trase Praha–Londýn, aby přepravil do dějiště olympijských her celkem 66 českých sportovců. Byl to zvláštní rej, když se už v sedm hodin ráno na kbelském letišti scházeli účastníci prvního letu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Čeští olympionici před leteckým speciálem na letišti v Praze-Kbelích, který je přepravil do dějiště her v Londýně.

Článek
Fotogalerie

Petr Koukal a Ondřej Synek

Zuzana Hejnová a Miroslava Knapková

Vedle kompletního basketbalového týmu žen se tam s bagáží objevili i plavci Baumrtová, Chocová, Závadová, Verner, Moravčíková. Dorazili také střelci Marušková, Sýkorová, Strnad, Podhráský, cyklista Bárta, boxer Chládek, vzpěrač Orság, judisté Ježek s Musilem, gymnastka Pálešová a její kolegyně Frydrychová závodící na trampolíně.

„Je příjemné potkat zase lidi, které jsem poznala už na předchozích olympiádách a s několika sportovci mám společně i studijní zážitky," vyprávěla basketbalistka Eva Vítečková, když si v družném hovoru s plavcem Martinem Vernerem vyměňovala dojmy z posledního tréninku. „Já se přiznám, že nikoho ze sportovců osobně neznám, ale všichni vypadají moc sympaticky," usmíval se boxer Zdeněk Chládek, jenž teprve před měsícem získal divokou kartu zajišťující  vstup do olympijského ringu.

Znakařka Baumrtová s talismany nešetřila

Na první hry byl řádně natěšený i nejtěžší z olympioniků, 124 kg vážící vzpěrač Jiří Orság. „Moc se těším na olympijskou atmosféru. Dost jsem sledoval všechno na internetu ohledně života ve vesnici i přípravy vzpěračské haly. Do soutěže mám ještě dva týdny, takže určitě půjdu i na slavnostní zahájení, to si nenechám ujít," říkal a prozradil, že jako talisman pro boje s činkou si veze plyšáka od přítelkyně.

To jiní členové výpravy potřebovali na předměty pro štěstí málem speciální zavazadlo. „Já mám talismanů tolik, že by to byl seznam na dvě strany. Od čtyřlístku pro štěstí přes různé maskoty,“ smála se plavkyně Simona Baumrtová s tím, že si veze i svoje speciální džusy. "Ne, že bych podobné v Londýně nesehnala, jenže pro mě je to tak trochu rituál. Bála jsem se, jestli všechno vůbec srovnám do dvou velkých tašek, ale měli jsme povoleno 32 kilo na jedno zavazadlo, tak jsem to tam všechno namačkala,“ doplnila česká znakařka.

Knapková musela delfína nechat doma

Letadlo, které nakonec odstartovalo do britské metropole s mírným zpožděním po desáté hodině, se hned obratem vracelo do Prahy, neboť dalších 38 českých olympioniků do Londýna odcestovalo odpoledne v 16.30 h. To byli na palubě všichni veslaři i plážoví volejbalisté, dva jachtaři, tři tenistky a první skupina atletů. S nimi také vlajkonoš výpravy pro páteční slavnostní zahájení, badmintonista Petr Koukal. „Balil jsem úplně na poslední chvíli, teď ale vypínám telefon a už se soustředím jen na hry," říkal.

Veslař Ondřej Synek si nezapomněl přibalit do kufry i pírko, dárek od olympijské vítězky Věry Čáslavské. Na skifu závodí i Mirka Knapková, kterou trochu mrzelo, že se ji nakonec nepovedlo nacpat do tašek ještě velkého plyšového delfína, kterého dostala od kamarádů.

„Balení bylo ale docela hektické, hodně věcí se nafasovalo v rámci olympijské kolekce, kterou musíme mít celou povinně sebou, tak jsem nevěděla, co z ostatních věcí vzít a co nechat doma," líčila úřadující mistryně světa. „To já se řídím heslem, co nemám, to nepotřebují," žertoval Synek.

Výškař Jaroslav Bába míří už na svoji třetí olympiádu, zahajovací ceremoniál ale vynechá, stejně jako v Aténách a Pekingu. „Stát někde pět hodin v holinkách, do toho se mi zrovna nechce. V klidu se podívám v televizi. Jedu tam, abych podal maximum v závodě a ne, abych se někde promenádoval," poznamenal držitel olympijského bronzu z roku 2004.„Tenkrát jsem byl mladý janek, teď bych chtěl prodat zkušenosti, aloe možná jsem tu medaili měl vzít sebou jako inspriaci," zasnil se atlet.

„Já tu svou placku z Pekingu už skoro čtyři roky neviděl. Mám ji v krabici, nejsem žádný vystavovatel, to bych spíš chtěl být sběratel," smál se obhájce stříbra Synek, který také oželí zahajovací ceremoniál, neboť hned v sobotu závodí. Tenistka Lucie Hradecká si naopak ceremoniál ujít nenechá. „Půjdu určitě, i když bychom měly hned další den hrát čtyřhru. A v holinkách může být při nevyzpytatelném londýnském počasí dobře."

Do vesnice doubledeckerem

Z londýnského letiště vezly typické patrové autobusy sportovce do vesnice, kde našli Češi útočiště v korpusu 14 a bloku A. „Strašně důležité je, že máme pro každého postel a na správném místě, i když jsme kvůli tomu museli trochu dělat manévry," prozradil šéf české olympijské mise František Dvořák. Jedinou komplikací bylo, že řidiči trochu bloudili a olympionikům tak cesta z letiště v dějišti her trvala skoro o hodinu déle, než se předpokládalo.

Díky úternímu rušnému provozu na trase Kbely-Londýn je tři dny před zahájením her česká výprava takřka kompletní. „Největší část olympijské výpravy se přesouvá do Londýna právě v úterý, večer jsme tak měli většinu sportovců v dějišti her," potvrzuje šéf české olympijské mise František Dvořák. Až v dalších dnech se chystají do dějiště her například silničář Roman Kreuziger s bikerem Jaroslavem Kulhavým, oštěpařka Barbora Špotáková, judista Lukáš Krpálek, rychlostní kanoisté či moderní pětibojaři.

Reklama