Hlavní obsah

Olympijští maskoti: lví krasavec vyvolávající britskou hrdost a dvě jednooké příšery

Londýn/Praha

Od roku 1968 jsou maskoti neodmyslitelnou součástí olympiád, ale i dalších sportovních akcí. Fotbaloví maskoti jsou dokonce ještě o dva roky starší. Nejčastěji jsou maskoty zvířata, ale v posledních desetiletích stále častěji provázejí olympiády, ať letní či zimní, prapodivné postavičky. Ty londýnské připomínají jednooké mimozemšťany. I když si od nich slibují organizátoři zisk kolem miliardy liber, zatím je co do zájmu suverénně poráží maskot společného olympijského týmu Velké Británie, kterým je klasický lev.

Foto: Sport.cz

Maskoti Wenlock, Pride, Mandeville

Článek
Fotogalerie

Ten se do rodiny olympijských maskotů vlastně dostal jen díky tomu, že je na rozdíl od Wenlocka, maskota olympiády, a Mandevilla, maskota paralympiády, krasavcem a vyveden v národních barvách probouzí v Britech velký patriotismus. Kupuje se víc, než jednooké příšerky.

Jména dostaly po městech

Maskot OH Wenlock dostal jméno po městě Much Wenlock v hrabství Shropshire, které je prý srdcem novodobé olympijské historie. Místní olympijské hry, inspirované těmi starověkými řeckými, se tradují od poloviny 19. století. Tehdy na ně byl pozván i baron Pierre de Coubertin, aby přihlížel Much Wenlock hrám. Zakladateli novodobých olympiád se prý líbili natolik, že začal pořádat novodobé Olympijské hry...

Maskot paralympiády se jmenuje Mandeville, pro které bylo inspirací město Stoke Mandeville v hrabství Buckinghamshire. Ve stejný den, kdy se odehrál Otvírací ceremoniál Olympijských her v Londýně v roce 1948, sir Ludwig Guttmann pořádal sportovní hry v Stoke Mandeville pro vojáky z druhé světové války, kteří v ní utrpěli zranění s trvalými následky. Hry ve Stoke Mandeville prý rostly, začali na ně jezdit i postižení sportovci ze zahraničí, až se z nich vlastně staly Paralympijské hry.

Lev Pride si získal srdce Britů okamžitě. Pride znamená Hrdost a Britové věří, že na svůj olympijský tým budou patřičně hrdí. Bílý lev s červeno-modro-bílou hřívou podle mnohých expertů patří vůbec k nejhezčím maskotům v celé historii.

Předseda organizačního výboru OH v Londýně je z maskotů nadšený, i když se staly terčem mnoha vtipů a narážek. Například, že jedno oko je vlastně kamera, která všechno a všechny sleduje, takže účastníci Her jsou pod stálým dohledem. „Nesmysly! Jsou to půvabné postavičky, které budí lidskou fantazii a libí se dětem,“ brání olympijskou dvojici Coe. Podle londýnských obchodníků ale mají hlavně menší děti z jednookých mimozemšťanů spíš hrůzu.

První byl jaguár

Historie olympijských maskotů není nijak dlouhá. Prvním maskotem byl červený jaguár, který měl přinést štěstí Olympijským hrám 1968 v Mexiku. Nedostal ani jméno, což je u maskota chyba, výběr jména je vždy vážnou záležitostí, i proto se jaguár příliš neprodával. Zato o čtyři roky mladší jezevčík Waldi – maskot OH v Mnichově 1972 - už měl obrovský úspěch. Byl vyveden v duhových barvách a jeho usměvavý čenich si získal obrovskou popularitu, takže se dobře prodával.

Montrealské hry doprovázel bobr Amík, který nijak zvlášť nezaujal. Zřejmě největším miláčkem především dětí se stal medvídek Míša, symbol moskevské olympiády v roce 1980. Po něm přišel v Los Angelse orel Sam, kterého v Soulu 1988 nahradil tygřík Hodori a v Barceloně pes Cobi, který se ale moc nelíbil. V roce 1996 v Atlantě se objevila milá příšerka, něco jako mimozemšťan, s přiléhavým jménem What is it? tedy Co je to? Co to vlastně je, nikdo nikdy neřekl, záleží na fantazii.

Peking měl maskotů pět

V Sydney byly maskoti hned tři. Australský ledňáček cocabura Olly symbolizoval olympiádu, ptakopysk Syd pořádající město a ježura Millie, rok konání, tedy milénium 2000. O čtyři roky později provázely v Aténách olympiádu sourozenci Phévos a Aténa. Jejich jména byla inspirována řeckou Mytologií. Modrý byl chlapec Phévos, bůh světla a hudby, známější pod jménem Apolón. Oranžová Athená pak symbolizovala nejvýznamnější z olympských bohyň. Představovala moudrost a je ochránkyní města Atén.

Olympijský Peking měl maskotů dokonce pět - animovaných přátel, a to v barvách olympijských kruhů, symbolizujících jednotlivé kontinenty. Modrá byla ryba Pej-pej, černý medvídek panda Ťing-ťing, červenýbyl symbol olympijského ohně Chuan-chuan, žlutá zase tibetská antilopa Jing-jing a zelená vlaštovka Ni-ni. Číňané po nich dokonce pojmenovávali děti. Jejich jména byla vybrána záměrně ze stejných jednoduchých slabik, která vyslovují jako první malé čínské děti. Navíc první slabiky „Pej Ťing Chuan Jing Ni“, jsou-li vysloveny najednou, vytvořily pozdrav „Vítejte v Pekingu“.

V Londýně se vrátili k jednomu maskotovi. Jak už bylo řečeno, ten druhý je paralympijský a lev dokonce jen „státní“. Spojení Wenlocka a Mandevilla však poprvé hodně těsně propojuje olympiádu s paralympiádou.

Reklama