Hlavní obsah

Amatéři vedle hvězdných milionářů. Coubertin by jásal, sportují až po práci

Londýn

Myšlenka čistě amatérského sportu, jehož vrcholem jsou olympijské hry, už je jen dávným ideálem. Příběhy z doby zakladatele moderního olympismu barona Pierre de Coubertina, kdy se za jakýkoliv příjem ze sportovní činnosti trestalo odebráním olympijských medailí, už můžou být pro některé basketbalové či tenisové hvězdy startující v Londýně jen úsměvnou historkou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Čeští olympionici před leteckým speciálem na letišti v Praze-Kbelích, který je přepravil do dějiště her v Londýně.

Článek

Přesto se i v české výpravě najde několik jedinců, kteří nejsou na sportu existenčně závislí. Vedle tréninků a závodů navštěvují i svoji civilní práci.

Slalomář na divoké vodě Stanislav Ježek dokázal práci a koníčka propojit. Dělá obchodní zastoupení firmě, která se zabývá videoanalýzou využívanou i ve vodním slalomu. „Navíc se setkávám s lidmi, kteří program potřebují nebo používají, a to se dá naplánovat tak, abych stihl i trénink. Čas si můžu řídit sám," vysvětloval. Svůj přehled v oblasti elektroniky uplatňuje i v pražské Troji při pořádání velkých závodů.

Civilní zaměstnání mají i tři atleti. Na gymnáziu v Sokolově učí občanskou a tělesnou výchovu Ivana Sekyrová, kterou v Londýně čeká maratón. „Můj trénink hodně ovlivňuje rozvrh. Když jsem měla volné dvouhodinovky, převlékla jsme se v kabinetě a zvládla i dvě tréninkové fáze," pochvalovala si.

Atletika až po práci v kamenolomu

Dálkař Štěpán Wagner si na soustředění a závody bere dovolenou. V kamenolomu u Tišnova má na starosti komunikaci se zákazníky. „Tohle mi vyhovuje, v práci si odpočinu od atletiky," tvrdil Wagner, jenž splnil limit pro Londýna na poslední chvíli.

Převážně v zimě pracuje koulařský finalista mistrovství Evropy Antonín Žalský. „Halovou sezónu vypouštím, takže na podzim vždy nastoupím a pak to na jaře omezuji," vysvětluje. „Mám na starosti izolace. Ale nejsem na práci úplně závislý, je to spíš způsob trávení volného času. A dokud si můžu prodlužovat mládí sportem, zůstanu u toho," říkal zanedlouho 30letý koulař.

Advokátkou se specializací na obchodní právo je synchronizovaná plavkyně Soňa Bernardová, obchodním ředitelem ČSOB Pojišťovny je plážový volejbalista Petr Beneš. „Beach je pro mě koníčkem, není myslitelné, že bych ho dělal profesionálně. Děkuju svému parťákovi Přémovi Kubalovi, že za mnou hned po své halové sezóně přijede do Prahy nebo Pardubic, kde teď pracuju," vykládal Beneš.

Reklama