Hlavní obsah

Marušková má v Londýně opravenou pistoli, na závod si chystá teplé spodní prádlo

Londýn/Praha

Letos získala česká pistolářka Lenka Marušková (27) na třech ze čtyř závodů Světového poháru dvě stříbrné a tři bronzové medaile. Jeden závod vynechala. Tam, kde střílela vzduchovou i sportovní pistoli stála pokaždé na stupních. Světový střelecký unikát. Výborná forma ji řadí k největším favoritkám v obou disciplínách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Střelkyně Lenka Marušková při odletu na olympiádu v Londýně.

Článek

„Já si to ale nepřipouštím. Samozřejmě odpovědnost cítím, ale už dávno se netřesu. To by bylo to nejhorší. Vím velmi dobře, že v obou disciplínách je minimálně patnáct pistolářek, které mohou reálně pomýšlet na medaili. A ty jsou jen tři. V Londýně vím, do čeho jdu, znám střelnici a samozřejmě i soupeřky. Bude to velký boj o každý bod, protože reálně má šanci na medaili dvacet závodnic. Jedna chyba může udělat rozdíl třeba deseti míst,“ říkala naprosto nevzrušeně.

Počasí řekne svoje...

Londýnská střelnice je hodně specifická, o větru a povětrnostních podmínkách. „V dubnu na Světovém poháru jsem tu drkotala zuby, teď je sice mnohem tepleji, ale tady člověk nikdy neví. Počasí tady určitě řekne do výsledků svoje. Teplé spodní prádlo a ohřívací pytlíka mám s sebou,“ prozradila s tím, že to vzhledem ke dvěma bronzovým medailím londýnské střelnici ty negativa odpustí. „Zejména, kdyby to vyšlo při olympiádě,“ přiznala.

Před osmi roky v Aténách překvapila všechny soupeřky a ve sportovní pistoli vybojovala olympijské stříbro. Tenkrát se o ní vědělo, že je talentovaná juniorka. Dnes je situace jiná... To se nedá v podstatě srovnat. Do Atén jsem jela jako nováček, nebyla jsem tak známá, tolik se ode mne nečekalo. Peking se nepovedl. Teď jsem na svojí třetí olympiádě. Vím, co mne čeká, a vím, že jsem pro konečný úspěch v přípravě udělala maximum. Při samotných závodech už bude záležet na každé maličkosti v den D. Až oba závody skončí, chci mít stejný pocit. Že jsem odevzdala vše, co ve mně bylo. Samozřejmě si přeji, aby odměnou byla medaile,“ netajila svoje velké přání.

K malorážce má blíž

Hovoří o jedné medaili, ale letos střílí skvěle obě disciplíny. „A má formu. Přirovnal bych to ke stejnému období před Aténami. Tenkrát neměla co ztratit, to je pravda, ale dnes je mnohem zkušenější a Lenka umí zkušenosti prodat ve velkých závodech,“ pochválil svoji svěřenkyni trenér Břetislav Putna.

Marušková je opatrnější... „I když se mi i letos podařilo vybojovat dvě medaile na Světovém poháru ve vzduchovce, pořád vidím jako svoji hlavní disciplínu malorážkovou sportovní pistoli. Závěrečná příprava probíhala dobře, ale museli jsme vyměnit nějaké součástky na sportovní pistoli. Mělo by to být v pořádku. Věřím, že mě při závodě nezradí. Pokud by došlo k nějaké menší, opravitelné závadě, to mě nerozhodí, už jsem jich pár zvládla,“ dodala Lenka Marušková.

Závod ve vzduchové pistoli ji čeká už tuto neděli, sportovní pistole pak ve středu 1. srpna.

Reklama

Související témata: