Hlavní obsah

Kdo zapálí oheň na Olympijském stadiónu? Legendy se přou

Londýn

Jména osmi tisíc členů olympijské štafety upadnou v zapomnění, ale poslední muž či žena s olympijskou pochodní budou navždy spjati s londýnskou olympiádou. Britský tisk už týdny rozebírá jména kandidátů na zapálení ohně na Olympijském stadiónu, jednotlivé adepty postupně favorizuje a vylučuje.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Bradley Wiggins, čerstvý vítěz cyklistické Tour de France, je údajně jedním z adeptů na zapálení ohně při pátečním slavnostním ceremoniálu na Olympijském stadiónu v Londýně

Článek

Není mnoho indicií, z nichž by se dalo usuzovat jméno toho, kdo po sedmdesáti dnech pohybu olympijského ohně po britském území jeho pouť na Olympijském stadiónu ukončí. Snad jen kurzy sázkových kanceláří, podle nichž je nejžhavějším kandidátem na zapálení Steve Redgrave, pětinásobný olympijský vítěz. Slavný veslař ale spekulace vehementně popíral. „Byla by to pro mě samozřejmě velká čest, ale organizátoři chtějí překvapení a zatím mi nikdo nevolal," ujišťoval ve středu britský vlajkonoš z her v letech 1992 a 1996.

Další britskou olympijskou legendou je desetibojař Daley Thompson, šampión z her 1980 a 1984. A sebevědomí mu nechybí, britské bulváry plnila přestřelka atleta s Redgravem. „Steve je veslař, ale atletika je nejdrsnější olympijský sport. Určitě není taková třída jako Sebastian Coe, který je po mně druhým největším olympionikem," srovnával Redgrava s předsedou organizačního výboru v deníku Daily Telegraph. „Pro mě není Daley Thompson ani mezi pěti největšími olympioniky britské historie," reagoval veslař.

Nakopne Beckham hořící míč?

Co David Beckham? V britských listech se objevují i poměrně výstřední spekulace - například, že Beckham zapálí oheň tím, že nakopne hořící fotbalový míč. Jeden čas byla ikona fotbalu i světa celebrit považována za hlavního favorita, ale 37letý záložník, jehož trenér Stuart Pearce kontroverzně nezařadil do britského olympijského týmu, tvrdí, že on oheň zapalovat nebude, i když se při zahájení na stadiónu objeví.

Z dřívější sportovní generace se spekuluje třeba o dnes 83letém mílaři Rogeru Bannisterovi, prvním muži, který zvládl míli pod čtyři minuty. Kelly Holmesová si zase slávu vydobyla dvěma zlatými medailemi na 800 i 1500 metrů v Aténách. Bez šance údajně není ani čerstvý vítěz Tour de France Bradley Wiggins. „Ať oheň zapálí Wiggo," hlásá deník Daily Star.

Organizátoři ale mohou také nachystat zcela nečekanou variantu. Vždyť kdo v Barceloně 1992 čekal, že se pochodeň rozhoří díky šípu z luku paralympijského lukostřelce Antonia Rebolla...

Zapálí tedy oheň někdo z členů královské rodiny, třeba princ William? Bude u slavnostního zapálení více sportovních legend? Nebo využijí organizátoři některé technologické novinky? Jasno bude až kolem páteční půlnoci.

Kdo zapaloval oheň
Peking 2008Li Ning
Atén 2004Nikolaos Kaklamanakis
Sydney 2000Cathy Freemanová
Atlanta 1996Muhammad Ali
Barcelona 1992Antonio Rebollo

Reklama