Hlavní obsah

VIDEO: V Českém domě si prezident Klaus zastřílel na koš. Ale ani jednou se netrefil

Londýn

Místo setkání českých fanoušků se sportovci, medailových oslav, kulturních akcí i návštěv významných osobností. Tím vším bude po dobu olympijských her Český dům v Londýně, který byl v pátek ve čtvrti Islington slavnostně otevřen.

Otevření Českého domu v LondýněVideo: Sport.cz

 
Článek

Prezident si v Českém domě zastřílel na koš

Kolem poledne dorazil do budovy Business Design Centra, které se změnilo v Český dům, i prezident Václav Klaus. Po chvíli jako bývalý basketbalista zamířil i ke koši na streetball, který je součástí rozlehlých prostor, ale ani jednu ze šestek v obleku neproměnil.

Poté po boku předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska i velvyslance ve Velké Británii Michaela Žantovského slavnostně zahájil provoz Českého domu. „Je to dobrý nápad a povedl se víc než v minulosti. Snad osloví co nejvíce českých i zahraničních návštěvníků," ohodnotil prezident prostory, které jsou tradičně během olympijských her zřizovány, ale letos poprvé jsou otevřeny i veřejnosti.

Program akcí
28. 7. koncert Charlie Stright a Support Lesbiens
29. 7. hostem Jaromír Jágr a Colin Jackson
30. 7. koncert Monkey Business a PSH
2. 8. hostem Jan Železný, koncert Republic of Two
4. 8. koncert Sunflower
6. 8. koncert Please the Trees
8. 8. hostem Jelena Isinbajevová
Pozn: Hosty v Českém domě by měli být i Petr Čech a Tomáš Rosický, termín jejich návštěvy bude teprve potvrzen.

Klaus v Londýně stráví tři dny. „Chtěl bych stihnout zápas basketbalistek s Čínou i Kateřinu Emmons na střelnici, podívat se na tenis a plážový volejbal. Ale uvidíme, co všechno stihnu," říkal. „Palce budu držet všem českým sportovcům, je třeba je ocenit i ty, kteří na medaili nedosáhnou," dodal prezident, který se pak jako první podepsal na Zeď slávy.

Česká oáza v Londýně

Budova, před níž je umístěn populární klikující autobus výtvarníka Davida Černého, bude pro návštěvníky českou oázou uprostřed Londýna. Uvnitř narazí na plzeňské pivo, velkoplošné obrazovky s českými kanály, vlastní studio zde má Česká televize i rozhlas.

Včera se do něj poprvé podívali i někteří sportovci. „Je úžasný. Po soutěžích tady budu denně, protože se tu můžu potkat se spoustou kamarádů a nemusím se s nimi nahánět po městě," těšil se vlajkonoš české výpravy Petr Koukal. „S holkama jsme se o tom bavily a v Pekingu nám přišel útulnější, bylo tam méně lidí. Tady je to hezký, ale velký prostor, nejvíc mě stejně zaujal ten autobus," usmívala se basketbalistka Kateřina Elhotová.

Londýnský Český dům se připravoval přes dva roky a jeho provoz vyjde na 90 miliónů korun. „Celé to bylo postavené nejdříve u Plzně, kde jsme všechno zkoušeli i se světly," vypráví místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Návštěvníkům včerejší zahájení provozu znepříjemňovalo jen velké vedro v budově. „Ty problémy jsme předpokládali, proto jsme měnili halogenová světla za led diody vydávající méně tepla. Další dny má být zataženo a pršet, tak s tím snad nebude problém," věří Kejval.

Vstup do Českého domu je za pět liber, fanoušci, kteří si pořídili zájezd s cestovní kanceláří, dostali voucher na vstup zdarma.

Reklama