Hlavní obsah

Holínky Jágr nosit nebude: Svět jsme ohromili, ale mám jiný styl

Londýn

Dvě největší celebrity nejpopulárnějších sportů v Česku byly v úvodní bitvě podpořit svého kamaráda Radka Štěpánka i další české tenisty při jejich vystoupení v olympijském turnaji. Fotbalový brankář Chelsea Petr Čech i hokejový útočník Dallasu Jaromír Jágr se s českým tenisovým matadorem přátelí už léta, a tak dorazili do Wimbledonu, aby mohli Štěpánka podporovat.

Foto: Sport.cz

Při návštěvě Českého domu dostal Jaromír Jágr jako dárek populární holínky, s nimiž česká výprava při nástupu během zahajovacího ceremoniálu ohromila svět.

Článek
Fotogalerie

Zápas úvodního kola s Davyděnkem přerušoval v neděli za Čechovy přítomnosti déšť a nakonec se pro tmu nedohrál, tudíž na pokračování došlo až v průběhu pondělí. To už byl spolu s gólmanem šampiónů Ligy mistrů mezi diváky i Jágr.

„Spěchal jsem na tenis rovnou po návratu ze soustředění v Americe. Přiletěli jsme dopoledne, musel jsem jít kus pěšky k metru, protože nemělo smysl jezdit autem. Půlka Londýna byla kvůli ženskému cyklistickému závodu zavřená, ani jsem se nemohl dostat domů. Takže jsem použil veřejnou dopravu," vysvětloval Čech.

Jeho přítomnost v metru žádnou davovou paniku nestrhla. „Pár podpisů, pár fotografií, v klidu," říkal Čech s odstupem, když zavítal do Českého domu v Londýně.

Déšť Čechovi pomohl

Paradoxně mu pomohly dešťové mraky, které se honily nad dějištěm her. „Nehrálo se přesně podle harmonogramu, což bylo moje štěstí. Radka bych totiž za normálních okolností hrát neviděl," vykládal Čech.

Neustávající provazce vody padající z nebes třetí den olympijských her tak dvěma známým dopřály dostatek času ke klábosení. „Byli jsme schovaní a strávili příjemné odpoledne," smál se Čech, jenž věčné přerušování tenisových zápasů hraných na trávě Štěpánkovi a dalším nezávidí. „Já si vezmu kopačky s jinými kolíky a hraju. Tenisté se musejí pořád rozcvičovat znovu a znovu, což není dvakrát příjemné," přemítal český reprezentační brankář.

V pondělí už ho ve Wimbledonu doplnil také Jágr. „Líbí se mi, jak je tenis jiný od hokeje. Je prima, jak se dají sledovat povahy jednotlivých hráčů. Na kurtu musí být člověk sobec. V hokeji by přitom neobstál, mužstvo by ho vypudilo. Na druhou stranu, když se nedaří, nikdo další vám nepomůže jako v hokeji, kde nejste sám."

Jágr odložil odlet kvůli Dream Teamu

Zlatého olympijského šampióna z Nagana lákala však i další londýnská olympijská sportoviště. „Jen je složité se po Londýně při hrách přepravovat, ale doufám, že zvládnu navštívit co nejvíce sportů. Původně jsem chtěl domů letět už v úterý, ale o den jsem návrat odložil, protože chci vidět americké basketbalisty," nastínil svůj program hokejista.

Při návštěvě Českého domu dostal jako dárek populární holínky, s nimiž česká výprava při nástupu během zahajovacího ceremoniálu ohromila svět. „Naštěstí jsem dostal velikost osm, což mi zdaleka nestačí, takže nosit je nebudu," smál se Jágr. „Na diskotéku bych v nich nešel, daný styl rozhodně nevyhledávám. Ale chápu, že při velikosti naší republiky se podařilo holínkami zaujmout svět. Ale ještě není vyhráno, musí to schválit módní policie," nepopřel Jágr svůj humor.

Netušil, zda sám ještě zažije atmosféru olympijských her, které budou v Soči 2014. „Jsem rád, že vstanu ráno z postele, natož abych přemýšlel dva roky dopředu. Mně vyhovuje role fanouška. Užiju si hry bez nervů, bez tlaku. Navíc letní olympiáda je lépe organizovaná než zimní, je o ni větší zájem. Je zajímavé vidět všechny rozdíly," přemítal Jágr.

To Čech má téměř stoprocentní jistotu. Na hry se zřejmě nikdy nepodívá paradoxně kvůli svému věku. „Je divné, že pravidla pro fotbal jsou jiná než u ostatních sportů a hrají tu vlastně jednadvacítky doplněné o tři starší hráče. Ale v nabitém termínovém kalendáři by se asi těžko hledalo místo pro účast nejlepších fotbalistů celého světa."

Reklama