Hlavní obsah

Skeetař Sychra se prostřílel do olympijského finále

Londýn

Jan Sychra postoupil do olympijského finále ve střelbě na skeet. Při své čtvrté účasti pod pěti kruhy se třiačtyřicetiletý brokař dočká životního výsledku, protože jeho maximem dosud bylo deváté místo z Atén 2004. Dnes skončí nejhůře šestý, momentálně se dělí o páté místo. Finále začne v 15:00 SELČ.

Foto: Sport.cz

Skeetař Jan Sychra při olympijské kvalifikaci

Článek

Sychra v dvoudenní kvalifikaci zasáhl 120 ze 125 terčů, dnes mu ve dvou kolech ulétl jediný. Vede obhájce prvenství Vincent Hancock z USA výkonem 123 bodů, druhý Andres Golding z Dánska má na kontě o zásah méně. O jedinou ránu lepší než Sychra jsou Valerij Sjomin z Ruska a Katařan Násir Attíja, známý také jako rallyeový jezdec. Ve finále je také Ital Luigi Lodde se stejným výkonem jako český reprezentant.

Sychrovi se závod podařil a měl z toho radost. "Zastřílel jsem téměř perfektně," řekl novinářům. Pomohla mu prý k tomu i podobná střelnice, kterou v Brně letos postavili. "Je ve zmenšeném měřítku, myslím, že nám to pomohlo, že se to vyplatilo, i když to není na sto procent stejné, ale hodně podobné. Měli jsme i stejné terče, což nám taky přidalo," uvedl.

Má za sebou hodně zkušeností a závodů, ale prý paradoxně čím je starší, tím je nervóznější. "Víc si to uvědomuju, chci výsledkem potěšit ostatní, kteří na to čekají. Odpovědnost je větší," uvedl. V pauze před finále si chtěl odpočinout, přečíst si knihu, zbavit se adrenalinu a nervozity. "A dám si v klidu kafe," prohlásil.

Ví, že ve finále už nesmí chybovat, pokud chce pomýšlet na medaili. "Na nic jiného než čistou střelbu se nehraje. Je nás tu šestatřicet a tak pětadvacet může mít medaili. Je to stejné, jako kdyby startovalo pětadvacet desetibojařů Šebrlů," přirovnal s úsměvem.

Druhý český brokař na startu Jakub Tomeček obsadil 19. místo výkonem 117 zásahů. Excelentně se mu povedlo čtvrté kolo, kdy se pokaždé trefil, a v té chvíli se držel společně se Sychrou na pozici zajišťující minimálně rozstřel o finále. Poslední sérii ale nezvládl, tři rány poslal mimo.

"První kolo bylo dobré. Jediný problém byl v mojí hlavě. Byl jsem nervózní z té velké soutěže. Na takovou soutěž můj mozek není (připravený)," přiznal jednadvacetiletý Tomeček, loňský bronzový medailista z mistrovství Evropy.

Reklama