Hlavní obsah

Záhada vyřešena. Mezi Indy byla dobrovolnice, která je přivedla na olympijský stadión

Praha/Londýn

Tajenka rozluštěna. Záhadnou ženou, která se během pátečního slavnostního zahájení XXX. letních olympijských her promenovala během slavnostního defilé v popředí indické ekipy, byla dobrovolnice, jež přivedla sportovce na stadión. Jen pozapomněla výpravu u brány opustit a ovíněná emocemi napochodovala také dovnitř.

Foto: Max Rossi, Reuters

Indická výprava při slavnostním zahájení olympijských her.

Článek

Ženin červeno-modrý oděv uprostřed žlutých kostýmů indických sportovkyň na první pohled deklaroval, že něco není v pořádku. A vedení indické výpravy po právu zaútočilo na organizátory her a zpochybnilo olympijská bezpečnostní opatření. „Jsme z toho v šoku. Jak tam může nějaká osoba bez akreditace jen tak vlézt," rozčiloval se za všechny členy indické výpravy tiskový atašé Harpal Singh Bedi.

Šéf organizačního výboru Sebastian Coe se snažil celou situaci hasit tvrzením, že rozhodně nešlo o „nějakého kolemjdoucího z ulice, že taková nekompetence bezpečnostních složek zkrátka nepřichází v úvahu. Čemuž lze věřit. Záhada nicméně přetrvávala, protože Coe nezveřejnil jméno ani jiné podrobnosti o tajemné narušitelce.

Až indická média identifikovala dívku jako studentku Madhuru Nagendraovou z Béngalúru v jihoindickém státě Karnataka, která dostala šanci tančit pod taktovkou oscarového režiséra Dannyho Boyla při slavnostním zahájení. Otec Nagendraové posléze indickému tisku vysvětlil, že jeho aktuálně v Londýně žijící dcera byla posléze požádána, zda by mohla doprovodit výpravu svých krajanů ke vstupní bráně na stadión. Dívka ale netušila, v jaký okamžik se od výpravy odpojit a skandál byl na světě. „Naší výpravy se to asi mohlo dotknout. Je mi to opravdu líto," omlouval se dívčin otec.

Reklama