Hlavní obsah

OLYMPIÁDA ON-LINE: Česko slaví v Londýně první medaili! Synek ve finále, Marušková neuspěla

Aktualizováno

Patnáct medailových disciplín se odehrálo během pátého dne olympijských her v Londýně a česká výprava se dočkala zisku prvního cenného kovu! Má stříbrný lesk a vylovil ho z olympijského kanálu pro vodní slalom v Lee Valley kajakář Vavřinec Hradilek. Druhá česká medailová naděje dnešního programu, pistolářka Lenka Marušková, na olympijské střelnici ve své nejsilnější disciplíně do osmičlenného finále nepostoupila. Vše podstatné z Londýna najdete v celodenní on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: Mike Segar, Reuters

České basketbalistky - na archivním snímku ze zápasu s Tureckem Kateřina Bartoňová (vpravo) a Petra Kulichová - čeká zápas o přežití proti Chorvatsku.

Článek

Vodní slalomář Hradilek v semifinále kategorie K1 nezajel zcela čistě, nicméně i s dvousekundovou penalizací za dotyk jedné z branek skončil časem 99,58 sekundy na osmém místě. Nejrychlejším semifinalistou (96,02) byl Slovinec Peter Kauzer. V desetičlenném finále však Hradilek explodoval: korytem projel zcela čistě a jeho čas 94,78 sek. překonal pouze Ital Daniele Molmenti (93,43). Pětadvacetiletý reprezentant zajel životní závod a výrazně vylepšil svůj předchozí nejlepší olympijský výsledek z Pekingu, kde před čtyřmi roky skončil jedenáctý.

Marušková v kvalifikaci sportovní pistole na 30+30 ran skončila třináctá, k postupu do rozstřelu o finálovou osmičku jí chyběl jediný bod. Po třech z šesti položek patřilo české reprezentantce osmé místo s 292 body, v druhé polovině kvalifikace přidala o dva body méně a klesla mimo postupové pozice. Letos při závodech Světového poháru přitom ani jednou nechyběla na stupních vítězů a v předolympijské generálce v Mnichově skončila třetí.

Po dni volna se znovu na kurtu objevila Petra Kvitová, která ve 3. kole dvouhry nastoupila proti Italce Flavii Pennettaové. Od druhého kola hraje česká jednička s nataženým břišním svalem a proti Pennetaové měla i zavázanou achilovku kvůli bolavému úponu, přesto do čtvrtfinále prolétla za necelou hodinku po setech 6:3 a 6:0 a jen jedna výhra ji dělí od bojů o olympijskou medaili. Ve čtvrtek bude její další soupeřkou světová čtrnáctka Ruska Maria Kirilenková.

Kvitová kvůli zdravotním potížím vzdala plánovanou účas v mixu, a tak Radek Štěpánek po přeložení zápasu až ve čtvrtek vstoupí do hry s novou partnerkou Lucií Hradeckou. V dnešní dohrávce čtyřhry po boku Tomáše Berdycha  nezvládl dohrávaný duel 2. kola proti brazilskému páru Melo, Soares. Češi v úterý večer nevyužili tři mečboly a zápas byl za stavu 6:1, 4:6 a 18:18 kvůli tmě přerušen a dnes český pár prohrál rozhodující sadu 22:24.

Stále suverénní je veslař Ondřej Synek, který s přehledem ovládl svou semifinálovou rozjížďku o víc než délku lodě a zajistil si tak místo v pátečním šestičlenném finále skifu. O své premiérové zlato pojede majitel stříbra z Pekingu v pátek ve 13:30.

Plavkyně Martina Moravčíková nepostoupila do semifinále závodu na 200 metrů prsa. V rozplavbách obsadila 26. místo v osobním rekordu 2:28,54 minuty. Zaostala o 17 setin za českým maximem Petry Chocové z mistrovství světa 2009 v Římě.

Závěrečné a hodně těžké zápasy ve skupinách čekají plážové volejbalistky. Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou budou bojovat s australskou šampiónkou z her v Sydney Cookovou a Hinchleyovou, Lenka Háječková s Hanou Klapalovou narazí na světové jedničky Larissu a Julianu z Brazílie.

Pozornost byla upřena i na české basketbalistky, které po dvou porážkách ve skupině porazily Chorvatky díky skvělému závěru 89:70.

Reklama