Hlavní obsah

Hra na půl plynu se nevyplatila. Osm badmintonistek bylo vyloučeno z olympiády

Londýn
Aktualizováno

Žádné taktizování nestrpíme! Světová badmintonová federace vyslala jasný vzkaz hráčům, kteří by na olympijských hrách chtěli při zápasech ve skupině spekulovat a hrát podle toho, na koho by mohli narazit ve vyřazovacích bojích. Osm hráček včetně úřadujících světových šampiónek Wang Siao-li, Jü Jang z Číny bylo za vypuštěné zápasy vyloučeno z olympijských her.

Foto: Andres Leighton, ČTK/AP

Hlavní rozhodčí Torsten Berg (uprostřed) napomíná indonéskou badmintonistku Greysii Poliiovou za pasivitu.

Článek

Osm badmintonistek z Číny, Jižní Koreje a Indonésie čelilo na olympijských hrách obvinění, že v úterní čtyřhře úmyslně vypustily zápas ve skupině, aby měly snazší los ve vyřazovacích bojích. Světová badmintonová federace hned ve středu ráno zahájila vyšetřování a trest nakonec přišel. Ten nejtvrdší. Hráčky byly vyloučeny z her.

Federace je potrestala za "poškození jména sportu a porušení pravidla, podle kterého musejí v zápasech vyvinout maximální úsilí pro vítězství". Funkcionáři rozhodli také o složení čtvrtfinále, do kterého nastoupí dvojice původně vyřazené v základních skupinách.

Mezinárodní olympijský výbor se případem nezabýval a sankce ponechal na posouzení badmintonové federace. "Podobné chování se neslučuje s olympijskými hodnotami. Tleskáme federaci, že se rozhodla jednat rychle a nekompromisně," uvedl mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams. "Dobře jim tak. Nejde dovolit hráčům takhle zneužít systém turnaje," přidal viceprezident MOV a bývalý předseda badmintonové federace Craig Reedie. "Sport je o soutěživosti. Jakmile o ni přijde, tak ho nemá smysl dělat," dodal.

Kouč Australanek: Jde o vinu systému

Aféru rozpoutal poslední zápas ve skupině A mezi mistryněmi světa Číňankami Wang Siao-li, Jü Jang a Čung Kjong-un, Kim Ha-na z Koreje (14:21, 11:21). Obě dvojice už měly jistý postup do čtvrtfinále, vzájemný zápas se však snažily prohrát, protože vítězky by se dostaly do poloviny pavouka k jinému favorizovanému čínskému páru Tian Qing, Čao Jün-lej.

"Kdyby šlo o vyřazovací zápasy, hrály bychom naplno. Hrálo se ale ve skupině, a tak jsme se rozhodly šetřit síly," vysvětlovala Jü Jang. "Na výsledku už nezáleželo. Měly jsme jistý postup z prvního nebo druhého místa a nejdůležitější zápasy přijdou v play-off," dodala.

Podobná situace se opakovala v následujícím utkání skupiny C mezi Korejkami Ha Čung-un, Kim Min-čung a Melianou Jauhariovou a Greysiou Poliiovou z Indonésie. Oba páry byly při zápase, který skončil vítězstvím Korejek 18:21, 21:14 a 21:12, několikrát varovány rozhodčím i hlavním sudím olympijského turnaje Torstenem Bergem, aby neztrácely body úmyslně.

"Kdyby Číňanky hrály naplno, nic by se nestalo. Takhle jsme udělali to samé, protože jsme nechtěli hrát proti Korejkám. Nikdo nechce narazit na silného soupeře," prohlásil korejský trenér Song Han-kuk, který proti vystoupení čínské dvojice Wang Siao-li, Jü Jang podal protest. "Nemělo to nic společného s olympijským duchem. Jak mohl hrát první pár světa tak špatně a dělat takové chyby?" uvedl.

Potrestané hráčky našly i zastánce. Podle trenéra australské reprezentace Lasseho Bungaarda je však na vině systém olympijského turnaje, který se hraje poprvé od premiéry na hrách v roce 1992 ve skupinách. "Zcela chápu, proč to udělaly," prohlásil. "Hráči by se v první řadě neměli do takové situace vůbec dostat. Systém, ve kterém vám místo vítězství může k medaili pomoci i prohra, je prostě špatný," dodal.

Reklama