Hlavní obsah

Čínský vzpěrač Lu Siao-ťün vyhrál zlato se dvěma rekordy

Londýn

Čínský vzpěrač Lu Siao-ťün vyhrál olympijské zlato ve váze do 77 kg se dvěma světovými rekordy - ve dvojboji vzepřel 379 kg a v trhu 175 kg. Dvojnásobný mistr světa vylepšil v obou případech své vlastní maximum staré tři roky o jeden kilogram.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Vzpěračka z KLDR Lim Čong-sim vybojovala na OH zlato.

Článek

V nadhozu si nový olympijský vítěz zapsal hodnotu 204 kg. Úspěch čínských siláků umocnil stříbrem Lu Chao-ťie, jenž v součtu dostal nad hlavu o 16 kg méně. Bronz patří Kubánci Ivanu Cambaru Rodriguezovi.

Už třetí vzpěračské zlato pro KLDR vybojovala v Londýně Lim Čong-sim. Devatenáctiletá reprezentantka Severní Koreje vyhrála kategorii do 69 kg, jež byla nejvyrovnanější v dosavadním průběhu vzpěračských soutěží.

Po trhu totiž dělilo nejlepších osm vzpěraček pouze pět kilogramů a velký souboj nastal v nadhozu. S Lim Čong-sim držela až do konce krok rumunská vicemistryně Evropy Roxana Cocosová z Rumunska, jež by získala zlato, pokud by Korejka při posledním pokusu selhala. Ta však 146 kg zvedla a zvítězila celkovým součtem 261 kg.

Cocosová získala stříbro za 256 kg, bronz brala za stejný výkon Běloruska Maryna Škermankovová.

V Londýně nestartovala největší favoritka této kategorie, mnohonásobná mistryně světa a Evropy Oxana Slivenková z Ruska, jež se krátce před hrami zranila při tréninku.

Reklama