Hlavní obsah

Japonec Učimura získal olympijské zlato v gymnastickém víceboji

Londýn

Japonský gymnasta Kohej Učimura vyhrál olympijský víceboj. Trojnásobný mistr světa v součtu šesti známek porazil o 1,659 bodu Němce Marcela Nguyena, třetí skončil Američan Danell Leyva. Český reprezentant Martin Konečný po neúspěšné kvalifikaci ve finále chyběl.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Japonec Kohej Učimura se raduje z triumfu v olympijském víceboji.

Článek

Třiadvacetiletý Učimura nechal ve finále zapomenout na nepříliš vydařenou kvalifikaci a potvrdil pozici největšího favorita. Gymnasta, který na světových šampionátech od roku 2009 ve víceboji neprohrál, cvičil na pěti nářadích prakticky bezchybně.

Při závěrečných prostných se sice zaváhání nevyhnul, ale jeho náskok byl tak velký, že ho to mrzet nemuselo. Po stříbrné medaili z Pekingu tak i na olympijské scéně získal nejcennější kov. "Je to pořád jako sen. Byl jsem tři roky za sebou mistr světa, ale tohle je něco jiného. Je to jednou za čtyři roky, je tam tlak," svěřil se Učimura po závodě.

Německý trenér Andreas Hirsch jeho kvality shrnul lakonicky. "Je v jiném světě."

Po čtyřech rotacích to vypadalo, že by Japonci mohli získat double, protože se na druhé příčce pohyboval Kazuhito Tanaka. Ten však spadl při prostných i z koně našíř a klesl až na šestou příčku.

Z první velké individuální medaile ve víceboji se naopak radoval Němec Nguyen. Dvojnásobný mistr Evropy na bradlech dosud sbíral vícebojařské cenné kovy jen v týmové soutěži, ale v londýnské kvalifikaci předčil indisponovaného krajana Philippa Boye a dostal se do finále. Tam předvedl sestavy na hranici svých schopností a přineslo mu to druhou příčku.

Při rozhovoru s novináři svému úspěchu stále nevěřil. "Je to úžasné. Splnil se mi sen a jsem prostě šťastný, že mám tuhle medaili na krku," řekl.

Skvělým závěrem se dostal na bronzovou pozici Leyva. Americký gymnasta byl až třináctý na koni našíř a čtrnáctý na kruzích, ale získal nejvyšší známky na bradlech a především na závěrečné hrazdě. Ta ho vynesla ze šesté příčky před závěrečnou rotací až na stupně vítězů.

Pro Američana to byla náplast na ránu po pátém místě ze soutěže družstev. "Tohle je pro všechny chlapce z týmu, kteří jsou jako mí bratři. Miluju je," prohlásil.

Muži:
Víceboj - finále:
1. Učimura (Jap.) 92,690, 2. Nguyen (Něm.) 91,031, 3. Leyva (USA) 90,698, 4. Kuksenkov (Ukr.) 90,432, 5. Běljavskij (Rus.) 90,297, 6. K. Tanaka (Jap.) 89,407, 7. Thomas (Brit.) 89,406, 8. Orozco (USA) 89,331, ...v kvalifikaci 34. Konečný (ČR).

Reklama