Hlavní obsah

Američanka Douglasová vyhrála víceboj sportovních gymnastek. A vstoupila do historie

Zlatou medaili ve víceboji získala na olympijských hrách v Londýně jako první gymnastka tmavé pleti v historii Gabrielle Douglasová. Šestnáctiletá Američanka porazila ruskou dvojici Viktoria Komovová, Alija Mustafinová a navázala na úterní triumf v soutěži družstev.

Foto: Mike Blake, Reuters

Američanka Gabrielle Douglasová získala zlatou medaili ve víceboji získala na olympijských hrách v Londýně jako první gymnastka tmavé pleti v historii

Článek

Douglasová získala za čtyři cvičení celkem 62,232 bodu a prodloužila neporazitelnost USA v olympijském víceboji. Americké gymnastky vládnou soutěži od her v roce 2004 v Aténách, kde triumfovala Carly Pattersonová. Před čtyřmi lety v Pekingu zvítězila Nastia Lukinová.

"Je neuvěřitelné, že mi teď budou říkat olympijská vítězka. Jsem v sedmém nebi," řekla Douglasová. Vůbec si prý nepřipouštěla tlak a velké očekávání. "Naopak mi pomáhá a motivuje. Vyhecovalo mě to, aby všechny pohyby a dopady byly přesné," dodala s tím, že navzdory zákazu od trenéra sledovala výsledky soupeřek. "Ale jenom po očku," uvedla.

Americká gymnastka, přezdívaná díky jejím sestavám na bradlech "Létající veverka", rozhodla o vítězství nejlepšími výkony v přeskoku a na kladině a Komovovou porazila o 0,259 bodu. "Je to kruté. Jsem naštvaná, protože jsem mohla mít zlato," řekla ruská gymnastka, která hned po ceremoniálu schovala stříbrnou medaili do kapsy teplákové soupravy. Bronzová Mustafinová měla stejnou výslednou známku jako čtvrtá Američanka Alexandra Raismanová, ale v její prospěch rozhodl bodový součet ze tří nejlepších sestav.

Douglasová napodobila výkon Dominique Dawesové, která při triumfu v soutěži družstev na hrách v Atlantě v roce 1996 získala jako první Afroameričanka gymnastické olympijské zlato. Dnes pětatřicetiletá Dawesová sledovala vystoupení své nástupkyně přímo v Londýně.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Sportovní gymnastika:
Ženy - víceboj: 1. Douglasová (USA) 62,232, 2. Komovová 61,973, 3. Mustafinová (obě Rus.) 59,566, 4. Raismanová (USA) 59,566, 5. Izbasaová (Rum.) 58,833, 6. Teng Lin-lin 58,399, 7. Chuang Čchiou-šuang (obě Čína) 58,115, 8. Ferrariová (It.) 57,999, ...v kvalifikaci 46. Pálešová (ČR) 50,599.

Reklama