Hlavní obsah

Riner potvrdil nadvládu nad judem a získal olympijský titul

Londýn

Judistická megastar Teddy Riner z Francie rozšířil svou sbírku medailí o zlato z olympijských her v Londýně v kategorii nad 100 kilogramů. Šestinásobný mistr světa ve finále porazil Rusa Alexandra Michajlina, který nejtěžší váze vládl právě před hvězdným Francouzem. Bronz brali Němec Andreas Tölzer a Brazilec Rafael Silva.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

"Nepřemožitelný" francouzský šampión Teddy Riner prokázal svoji dominanci i v olympijském turnaji kategorie nad 100 kg

Článek

Zlato mezi ženami nad 78 kilogramů získala Kubánka Idalys Ortízová. Ve finále zdolala Japonku Miku Sugimotovou. Na obhájkyni zlata z Pekingu Číňanku Wen Tchung zůstal jen bronz stejně jako na domácí Karinu Bryantovou.

Třiadvacetiletý Riner od roku 2009 prohrál jediný zápas a svou dominanci potvrdil i v Londýně. Ve čtvrtfinále nejprve zdolal na ipon Kubánce Oscara Braysona, který si stejně jako Riner odvezl bronz z minulých her v Pekingu. V semifinále pak na wazari porazil Korejce Kim Song-mina a ve finále udolal i Michajlina. Stačily mu k tomu tři tresty pro soupeře, který byl výrazně pasivnější.

Michajlin tak nekorunoval úspěch své země na londýnském tatami, kde Rusové vyhráli bodování národů ziskem tří zlatých medailí, jedné stříbrné a jedné bronzové. Zklamáním skončily hry pro judistickou velmoc Japonsko, které sice získalo sedm medailí, ale jen jednu zlatou.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Judo:
Muži - nad 100 kg: 1. Riner (Fr.), 2. Michajlin (Rus.), 3. Tölzer (Něm.) a Silva (Braz.), 5. Makarov (Běl.) a Kim Song-min (Korea), 7. Brayson (Kuba) a Bor (Maď.).
Ženy - nad 78 kg: 1. Ortízová (Kuba), 2. Sugimotová (Jap.), 3. Bryantová (Brit.) a Wen Tchung (Čína), 5. Althemanová (Braz.) a Kindzerská (Ukr.), 7. Ivaščenková (Rus.) a Issanovová (Kaz.).

Reklama