Hlavní obsah

OLYMPIÁDA ON-LINE: České žně v Londýně! Knapková má zlato, Sýkorová senzační bronz

Londýn
Aktualizováno

Osmý den na 30. letních olympijských hrách v Londýně přinesl českým barvám hned dvojí medailovou radost! Mistryni světa na skifu Miroslava Knapková suverénně ovládla olympijskou regatu v Eton Dorney a získala v Londýně pro Českou republiku první zlato, třebaže jí trápily zdravotní problémy. Finále malorážky si vystřílela Adéla Sýkorová, Kateřina Emmons kvalifikací neprošla. Sýkorová za svoji ostřílenější kolegyni skvěle zaskočila i podruhé a přidala do české kolekce bronz. Sledujte sobotní dění v on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Skifařka Miroslava Knapková suverénně získala v Londýně první zlatou medaili pro Českou republiku.

Článek
Fotogalerie

Jednatřicetiletá Knapková se na svých třetích olympijských hrách dočkala první medaile a zapsala se do historie českého veslování. Podařilo se jí navázat na čtyřku s kormidelníkem, která získala zlato v Helsinkách 1952, a dvojskif Václav Kozák, Pavel Schmidt, jenž triumfoval v Římě 1960. Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského dnes zaskočila soupeřky hned v úvodu a postupně zvyšovala náskok. V polovině trati za ní Erichsenová zaostávala o téměř šest sekund, 500 metrů před cílem byl náskok Knapkové ještě o sekundu vyšší. V závěrečné části se sice odstup zmenšil, ale o životním úspěchu brněnské rodačky nebylo pochyb.

Střelkyně Adéla Sýkorová postoupila do finále malorážky ze čtvrtého místa, od bronzu ji dělil pouhý bod. Naopak Kateřina Emmons se kvůli pokažené střelbě v kleče mezi nejlepší osmičku nevešla a skončila až dvaatřicátá. Po sedmé z deseti finálových ran byla Sýkorová poprvé na bronzové příčce. Zásah 8,0 v osmé sérii znamenal sestup z medailových pozic, ale díky dvěma trefám za 10,2 na závěr zaznamenala Sýkorová výkon 683,0 bodů a čtvrtou Polku Sylwii Bogackou porazila o 1,1 bodu.

V atletických disciplínách se představují dva letošní mistři Evropy. Pavel Maslák ze svého rozběhu naprosto bezpečně postoupil ze druhého místa do nedělního olympijského semifinále běhu na 400 metrů. Svůj úspěch navíc ozdobil vylepšením vlastního českého rekordu na 44,91 sekundy! Mistr Evropy se stal prvním Čechem, který tuto trať zaběhl pod 45 sekund, jeho předchozí rekord z června měl hodnotu 45,17. Tyčkařka Ptáčníková, která má rovněž zlato z letošního mistrovství Evropy, nakonec nemusela v kvalifikaci usilovat o finálový limit 460 cm. Předchozí postupnou výšku 455 cm zdolalo právě dvanáct tyčkařek, které tak už nemusely v soutěži pokračovat. Sedmibojařka Eliška Klučinová dokončila dvoudenní klání na 18. místě.

Skončí Phelpsova derniéra stylově zlatem?

Senzační výsledek se urodil rovněž na olympijském písku. Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou v osmifinále překvapivě vyřadily favorizované Brazilky Antonelliovou s Talitou 2:1 na sety a skončí nejhůře na děleném pátém místě. Ve čtvrtfinále čekají české hráčky již zítra čtvrté nasazené mistryně světa z roku 2009, Američanky Jennifer Kessyová a April Rossová.

V britské metropoli se dnes představily i triatlonistky Vendula Frintová s Radkou Vodičkovou a trampolínistka Zita Frydrychová.

V jednoznačnou záležitost proměnila finále ženské dvouhry americká tenistka Serena Williamsová. Nasazená čtyřka a nedávná wimbledonská vítězka v dnešním finále v Londýně vyhrála úvodních devět gamů a Rusku Marii Šarapovovou smetla 6:0 a 6:1. Šlo o nejjednoznačnější ženské finále v olympijské historii.

Jak jinak než zlatem uzavřel svou fenomenální kariéru plavec Michael Phelps. Ve finále štafety polohového závodu startoval na motýlkářské části a pomohl americkému týmu získat další triumf. Pro Phlepse to byla již osmnáctá zlatá olympijská medaile, celkově již dvaadvacátá.

Reklama

Související témata: