Hlavní obsah

Triatlonistka Frintová skončila patnáctá a vylepšila svoje maximum z Pekingu

Londýn

Triatlonistka Vendula Frintová skončila na olympijských hrách patnáctá a zaznamenala nejlepší český výsledek v závodě žen v historii. Radka Vodičková obsadila 20. místo. Vyhrála Švýcarka Nicola Spirigová. Trojnásobná mistryně Evropy v dramatickém finiši předstihla o centimetry Švédku Lisu Nordénovou. Bronz získala s odstupem dvou sekund Australanka Erin Denshamová.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Vendula Frintová (vlevo) a Japonka Mariko Adačiová na olympijské trati.

Článek

Závod na 1,5 km plavání, 40 km jízdy na kole a běh na 10 km se rozhodoval v závěrečné části, do které vyrazila velká skupina závodnic včetně obou českých reprezentantek pohromadě. Frintová ztratila na vítěznou Spirigovou dvě minuty a 20 sekund, Vodičková byla při své olympijské premiéře o dalších 26 sekund pomalejší.

Osmadvacetiletá Frintová, jež loni vybojovala stříbrnou medaili na mistrovství Evropy, vylepšila o osm míst svůj výsledek z Pekingu, který byl dosud maximem českých žen. Nejlepším počinem českého triatlonu je bronz Jana Řehuly z premiérového závodu v Sydney.

"Určitě můžu být spokojená. Můj hlavní cíl bylo dobře zaplavat a chytnout tu první skupinu, což se mi povedlo. To bylo takové moje první malé vítězství," uvedla Frintová. Její přípravu na hry ovlivnilo zranění, což se podle ní projevilo v běhu, který bývá její silnou zbraní. "Běžecky natrénováno nemám, takže lepší už to v běhu být nemohlo," řekla bývalá mistryně Evropy v duatlonu.

Pochvalovala si atmosféru závodu, při němž cyklistky kroužily na kole i kolem Buckinghamského paláce. "Jsou závody, kde se sejde velké publikum, jako v Madridu nebo v Hamburku. Ale tady to bylo opravdu perfektní."

Vodičková si prožila na kole horkou chvilku. "Pohybovala jsem se vepředu, ale hned v první zatáčce tam o sebe pár závodnic škrtlo a já jsem se do toho zapletla. Naštěstí jsem včas vycvakla nohu, ale stejně už tam byla ztráta. Chvíli jsem si myslela, že boj o pozice skončil hned v prvním okruhu," řekla šestá žena z ME v roce 2008.

Se svým vystoupením byla spokojená, hlavně s tím, jak se jí povedlo zaplavat. "Vylézt na olympiádě jako devátá z vody je super. I tu ztrátu na kole jsem pak dohnala. V běhu jsem si cvakla na dno, ale dala jsem to," prohlásila Vodičková.

Vítězství Spirigové potvrdil až fotofiniš. "Myslela jsem si, že jsem první, ale muselo to být oficiálně. Pár minut to trvalo, to bylo náročné," uvedla třicetiletá závodnice, která získala v Londýně první zlato pro Švýcarsko. "Dívala jsem se včera na tenis a říkala si: Aspoň už máme medaili. Jsem ráda, že se to Rogerovi povedlo," komentovala páteční postup světové jedničky Rogera Federera do finále.

"Je to zpackaný. Zase jsou ty desetinky proti mě, ale co, mám stříbro," řekla po téměř mrtvém závodě Nordénová, která má na kontě šest druhých míst a dvě vítězství ze závodů mistrovství světa. "Ještěže nemáme opakovaný závod, to by mě zabilo," uvedla Švédka.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Triatlon:
Ženy: 1. Spirigová (Švýc.) 1:59:48,
2. Nordénová (Švéd.) stejný čas,
3. Denshamová (Austr.) -2,
4. Groffová (USA) -12,
5. Jenkinsová (Brit.) -31,
6. Hewittová (N. Zél.) -48,
7. Muruaová (Šp.) -1:08,
8. Jacksonová (Austr.) -1:28,
15. Frintová -2:20,
20. Vodičková (obě ČR) -2:46.

Reklama