Hlavní obsah

OLYMPIÁDA ON-LINE: Debl H+H padl ve finále, Kosteleckému ulétli holubi. Bolt vstoupil mezi legendy!

Londýn
Aktualizováno

Pozornost českých fanoušků bude během devátého soutěžního dne na olympijských hrách upřena zejména na areál v All England Clubu. České tenistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou sice prohrály ve finále čtyřhry s favorizovanými sestrami Williamsovými, ale i tak přidaly do české medailové kolekce další cenné stříbro, pro nějž si došly stylově v holínkách české výpravy. Nejsledovanější okamžik přišel s nastupující nocí: sprinter Usain Bolt na Olympijském stadiónu obhájil zlato ve sprintu na 100 metrů. On-line reportáž z nedělního dění na OH sledujte na Sport.cz.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Tak chutná stříbro! Andrea Hlaváčková (vpravo) a Lucie Hradecká.

Článek
Fotogalerie

Boltova sláva se v neděli večer dotkla nebes, jamajský sprinterský král vstoupil mezi legendy. Světový rekordman zahnal veškeré pochybnosti o své formě a v nejrychlejším finále historie si doběhl v olympijském rekordu 9,63 s pro druhé zlato pod pěti kruhy v řadě. Premiérově běželi hned tři muži pod hranici 9,80 s. Vedle Bolta také jeho stříbrný krajan Yohan Blake (9,75 s) a bronzový Američan Justin Gatlin (9,79 s). Kromě zraněného Asafy Powella se všichni finalisté vměstnali pod hranici deseti sekund. Neuvěřitelné.

Pomsta za finále Wimbledonu se povedla jen Murraymu

Stříbro už měly jisté, ale chtěly víc. České tenistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou se ve finále čtyřhry proti sestrám Sereně a Venus Williamsovým pokoušely o reparát červencového wimbledonského finále, tehdy slavil triumf ve dvou setech americký pár. Ani tentokrát Češky na Williamsovy nestačily, podlehly dvakrát 4:6. České tenistky tak tomuto sesterskému duu podlehly i v pátém vzájemném zápase, naopak Američanky ve čtyřhře získaly už třetí olympijské zlato, navázaly na společné úspěchy ze Sydney a Pekingu. Serena navíc v Londýně vybojovala double, protože v sobotu vyhrála dvouhru.

Olympijským šampiónem ve dvouhře se stal domácí tenista Andy Murray, jenž deklasoval světovou jedničku Rogera Federera 6:2, 6:1 a 6:4. Švýcarskému tenistovi tak vrátil i s úroky porážku z nedávného wimbledonského finále. Murray navíc bude v Londýně bojovat ještě o zlatou medaili ve smíšené čtyřhře po boku Laury Robsonové. Ve finále je čeká běloruský pár Viktoria Azarenková, Max Mirnyj.

České basketbalistky zvládly poslední zápas skupiny A olympijského turnaje, když outsidera Angolu porazily 82:47, a zajistily si postup do čtvrtfinále. V něm se svěřenkyně kouče Lubora Blažka v úterý utkají s Francouzkami, které suverénně vyhrály skupinu B. Přesný čas utkání direktoriát turnaje teprve určí.

Hejnová s Rosolovou v semifinále čtvrtky překážek

Zuzana Hejnová i Denisa Rosolová postoupily na olympijských hrách do semifinále běhu na 400 metrů překážek. Už o finále v Londýně bojoval čtvrtkař Pavel Maslák, ale zaostal za národním rekordem, který vytvořil v rozběhu, a postup byl nad jeho síly. Na finálovou účast nedosáhl v kvalifikaci výškařů ani Jaroslav Bába.

O postup do semifinále usilovaly české plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou. V souboji s americkou dvojicí Jennifer Kessyová, April Rossová prohrály 23:25 a 18:21, když v první sadě nevyužily dva setboly. Jejich páté místo je nicméně nejlepším českým výsledkem v historii.

Obhájce zlata David Kostelecký je v polovině kvalifikace trapu na olympijských hrách desátý, Jiří Lipták figuruje na devátém místě. Oběma střelcům ulétli shodně dva holubi. Do druhého dne půjde jako jediný se stoprocentní úspěšností Australan Michael Diamond, který má doma zlato z Atlanty i ze Sydney. Dalších pět střelců má jen o bod méně.

Reklama