Hlavní obsah

Emmons s malorážkou končí. Plánuje rozšířit rodinu

Londýn

Medailová série skončila! Po bronzu ve vzduchové pušce z OH v Aténách 2004, zlatu ve stejné disciplíně z Pekingu 2008 a stříbru z malorážky rovněž před čtyřmi lety na hrách v Číně se česká střelkyně Kateřina Emmons na stupně vítězů během londýnské olympiády vůbec nedostala. V sobotu skončila ve střelbě z malorážky 3x20 ran až na dvaatřicáté pozici a nenavázala tak na čtvrté místo ze vzduchovky před týdnem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kateřina Emmons medaili z olympijských her v Londýně nepřiveze

Článek

„Byla jsem nervózní jak juniorka," krčila rameny devětadvacetiletá Emmons s odstupem. Při položce vleže si připsala 198 bodů. „Perfektní. Byla jsem moc spokojená. Fakt výborná práce," rozplývala se. Při střelbě ve stoje měla 195 bodů a držela se na páté pozici. „Další pohádka a maximální spokojenost," prohodila.

Jenže při střelbě vkleče brala jen 185 bodů, když trefila pět osmiček. Skončila až dvaatřicátá. „Nejde ani tak o umístění jako o výsledek. Je vidět, že nemám nastřílené výsledky vkleče. Byla jsem moc nervózní," klopila zrak.

Před střelbou vkleče přitom dlouho ladila optimální pozici. „Snažila jsem se uklidnit, ale pak mi došlo, že se neuklidním a měla jsem málo času," posteskla si. Během dvaceti ran několikrát odložila pušku a nevěřícně kroutila hlavou. „Dopadlo to hrozně. Skákalo mi to nahoru dolů. Asi jsem se bála, že budu podruhé ve finále," vyloudila na tváři úsměv.

Na střelnicích už pouze se vzduchovkou

Měla jasno, že až si po olympijských hrách dostatečně odpočine, bude na střelnicích k vidění už pouze se vzduchovkou. „S malorážkou definitivně končím. Neměla jsem na ni čas. Vzduchovka mi nešla, a tak jsem ji drtila celý podzim v tréninku. Vlastně až do března, kdy skončilo mistrovství Evropy," vzpomínala.

„Chtěla jsem trénovat i malorážku, ale nebylo kdy. Já na tu zbraň fakt do března nesáhla, což se projeví. Možná bylo troufalé nabrat si obě zbraně," připustila Emmons a nevyloučila, že se její čas na střelnicích možná brzy definitivně naplní. „Chtěli bychom rozšířit rodinu, aby dcera Julinka měla sourozence. A jestli se vrátím, budu se věnovat vážně jen vzduchovce."

Byla ráda, že se zadařilo reprezentační kolegyni Adéle Sýkorové, jenž převzala medailovou štafetu mezi českými střelkyněmi. „Pro mě byl její úspěch velkou náplastí. Radila jsem jí, aby nepanikařila a střílela trpělivě. Adélka je moc šikovná a má kvalitu v sobě, jen ji teprve probouzí," tvrdila Emmons. „Boj o medaile zvládla bravurně až na dvě rány. Klíčové bylo, že se z toho nepodělala. Jen si potřebovala čichnout k finále, aby věděla, že patří mezi nejlepší."

Reklama