Hlavní obsah

Čínský badmintonista Tan Lin obhájil jako první zlato na OH

Londýn

Čínský badmintonista Tan Lin obhájil olympijské zlato ve dvouhře. Osmadvacetiletý mistr světa stejně jako před čtyřmi lety v Pekingu porazil i v Londýně ve finále Chong Wei Leea z Malajsie, dnes po setech 15:21, 21:10 a 21:19. Soutěže badmintonistů na olympijských hrách v Londýně skončily naprostou dominancí čínských reprezentantů, kteří jako první dokázali získat kompletní sadu pěti zlatých medailí. Jejich nadvládu dnes dokonal obhajobou ve dvouhře Tan Lin a jeho krajané Cchaj Jün, Fu Chaj-feng vítězstvím ve čtyřhře.

Článek

Osmadvacetiletý mistr světa Tan Lin stejně jako před čtyřmi lety v Pekingu porazil i v Londýně ve finále Chong Wei Leea z Malajsie, dnes po setech 15:21, 21:10, 21:19 a jako první badmintonista dokázal obhájit titul.

Naopak Chong Wei Lee přišel o možnost získat historicky první olympijské zlato pro Malajsii. Za případný triumf mohl jako odměnu dostat zlatou cihlu v hodnotě 630 tisíc dolarů (13 milionů korun). "Bylo to jako stoupání na Mount Everest. Zůstal dva kroky od vrcholku, nic víc," řekl šéf výpravy Malajsie Tun Ahmad Sarji.

"Omlouvám se všem lidem v Malajsii, hrozně moc jsem pro ně chtěl první zlato získat," uvedl Chong Wei Lee. "Tak moc jsem po ní toužil, až se to otočilo proti mně. Ze špičky nemám problém hrát s kýmkoliv, ale Tan Lin je jen jeden. Proti němu se mi nedaří," přidal.

Cchaj Jün a Fu Chaj-feng si ve finále poradili 21:16 a 21:15 s dvojicí Mathias Bö, Carsten Mogensen a připravili Dány o zápis do historie. Ti totiž mohli v případě vítězství napodobit krajana Poula-Erika Hoyera Larsena, jenž v roce 1996 vyhrál dvouhru a dosud jako jediný dokázal narušit olympijskou nadvládu asijských reprezentantů, kteří získali všechny ostatní zlaté medaile od zavedení badmintonu do programu her v roce 1992.

Fu Chaj-feng s Cchaj Jünem mohli čínskou zlatou sbírku zkompletovat už před čtyřmi lety v Pekingu, tehdy však ve finále neuspěli. "Taky jsme teď byli hrozně nervózní, ale hráli jsme dobře. Na pět medailí jsme moc pyšní," prohlásil Fu Chaj-feng. "Čína je v badmintonu nejlepší. Trochu nás štve, jak jsou dobří, ale úspěchy si zcela zaslouží," uvedl Mogensen.

Bronz ve dvouhře získal Číňan Čchen Lung po výhře 21:15, 15:21 a 21:15 nad Korejcem I Hjon-ilem, který zápas o třetí místo nezvládl stejně jako před čtyřmi lety v Pekingu.

Ve čtyřhře v utkání o bronz čest korejského badmintonu, který z Londýna poprvé odjede bez zlaté nebo stříbrné medaile, alespoň částečně zachránili Čung Če-song a I Jong-te. Dvojici Kien Keat Koo, Boon Heong Tan z Malajsie porazili 23:21 a 21:10.

K naprostému čínskému triumfu přispěly triumfem v ženské dvouhře Li Süe-žuej, ve čtyřhře Tchien Čching, Čao Jün-lej a v mixu Čang Nan a Čao Jün-lej. V singlu a smíšené čtyřhře navíc Čína získala ještě po stříbru.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Badminton:
Muži - dvouhra, finále: Tan Lin (2-Čína) - Chong Wei Lee (1-Malaj.) 2:1 (-15, 10, 19).
O 3. místo: Čchen Lung (3-Čína) - I Hjon-il (7-Korea) 2:1 (12, -15, 15).
Čtyřhra - finále: Cchaj Jün, Fu Chaj-feng (1-Čína) - Bö, Mogensen (3-Dán.) 2:0 (16, 15).
O 3. místo: Čung Če-song, I Jong-te (2-Korea) - Kien Keat Koo, Boon Heong Tan (Malaj.) 2:0 (21, 10).

Reklama

Související témata: