Hlavní obsah

Rusku hrozí, že nebude na LOH po 60 letech mezi triem nejlepších

Londýn

Tradiční sportovní velmoci Rusku hrozí na letních olympijských hrách v Londýně, že nebude mezi třemi nejúspěšnějšími zeměmi. To se stalo ještě bývalému Sovětském svazu naposledy v roce 1952. Propadákem už pro ruské sportovce skončila zimní olympiáda ve Vancouveru před dvěma roky. Vedení výpravy ale věří, že si ještě stihne v Londýně bilanci vylepšit a úspěchy přijdou i za dva roky na domácí zimní olympiádě v Soči.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Kolekce olympijských medailí z her v Londýně

Článek

Ještě v neděli bylo Rusko v hodnocení zemí až desáté například za KLDR či bývalou sovětskou republikou Kazachstánem. V pondělí díky třem triumfům poskočilo se sedmi zlatými na šesté místo. "Samozřejmě bychom chtěli mít více zlatých medailí. Ale je to sport a v řadě disciplín nám chybělo trošku štěstí," citovala agentura AP místopředsedu ruské vlády Alexandra Žukova.

Rusové ale věří, že mají ještě před sebou silné disciplíny, v kterých si bilanci vylepší. "Historicky získáváme osmdesát procent našich zlatých medailí v posledních pěti dnech. Kdybychom měli dvacet zlatých, bylo by to skvělé," prohlásil šéf ruské výpravy v Londýně Michail Kusnirovič. V tabulce vedla po pondělku Čína (31 zlatých) před USA (29) a domácí Velkou Británií (18).

Podle celkového počtu cenných kovů je ale Rusko se ziskem 17 stříbrných a 18 bronzových a součtem 42 medailí třetí o dvě před Velkou Británií a za Čínou (64) a USA (63). Přesto čelí ruský systém kritice a podle deníku Sports Express zamrzl někde mezi čínským a americkým. A před sebou mají Rusové domácí zimní olympiádu v roce 2014 v Soči.

"Je lepší, že jsme propadli ve Vancouveru, než aby se to stalo v Soči," řekl Kusnirovič k jedenáctému místu Ruska z roku 2010 s pouhými třemi zlaty. "Vancouver nám dal šanci, abychom se zlepšili a byli v Soči úspěšnější. Domácí olympiáda je velice důležitá. Musíme mít vítěznou mentalitu," dodal. Rusové by chtěli jít ve stopách Kanady, která ve Vancouveru získala 14 zlatých medailí a vytvořila absolutní rekord zimních olympijských her.

Reklama

Související témata: