Hlavní obsah

Olympijský triatlon ovládl Alistair Brownlee, Češi nestačili

Londýn

Britský favorit Alistair Brownlee se stal olympijským vítězem v triatlonu. O jedenáct sekund porazil Španěla Javiera Gómeze, třetí dokončil závod vítězův mladší bratr Jonathan. Čeští reprezentanti do boje nejlepších nezasáhli - Jan Čelůstka skončil třicátý, Přemysl Švarc doběhl patnáct míst za ním.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Jan Čelůstka během olympijského triatlonu v Londýně

Článek

Čtyřiadvacetiletý Alistair Brownlee, trojnásobný mistr světa a dvojnásobný evropský šampion, byl ve vedoucí skupině závodníků po plavecké části i po 40 kilometrech jízdy na kole. V závěru desetikilometrového běhu nejprve setřásl Jonathana Brownleeho, který si pak musel odpykat patnáctisekundový trest za předčasné převzetí kola, a na konci měl více sil než Gómez.

Británie získala díky bratrské dvojici vůbec první olympijské medaile v triatlonu, který je součástí her od roku 2000. Díky stříbrnému Gómezovi se poprvé radovalo také Španělsko. Německý vítěz z Pekingu Jan Frodeno obsadil šesté místo.

"Jsem ohromně hrdý. Hodně se toho napovídalo o tom, že Velká Británie nikdy nevyhrála medaili v triatlonu a že favorité zlato nezískávají. Kvůli tomu byl tlak hodně velký a je skvělé, že se předpoklady nenaplnily," uvedl pro britskou televizi Alistair Brownlee.

"Závod byl prostě neuvěřitelný a od samého začátku jsem cítil, že ho mám pod kontrolou. Nemyslím si, že ještě někdy zažiji takovou podporu diváků. Myslím, že mi v uších stále zvoní z toho hluku, který byl naprosto úžasný," ocenil fanoušky olympijský vítěz.

Jeho o dva roky mladší bratr Jonathan po doběhnutí zkolaboval a jeho ošetření pozdrželo medailový ceremoniál. Na něm už byl bronzový závodník v pořádku. "Když jsme stanuli na pódiu, bylo to nepopsatelné. Víc si už ani nelze přát," dodal Brownlee.

Čelůstka se Švarcem na své první olympiádě za britským šampionem zaostali o 3:52, respektive 5:43 minuty. Nenapodobili tak výkony českých triatlonistek. Vendula Frintová skončila v sobotu patnáctá a zaznamenala nejlepší český výsledek v závodě žen v historii. Radka Vodičková doběhla dvacátá. Nejlepším počinem českého triatlonu je bronz Jana Řehuly z premiérového závodu v Sydney.

Triatlon:
Muži:
1. A. Brownlee (Brit.) 1:46:25, 2. Gómez (Šp.) -11, 3. J. Brownlee (Brit.) -31, 4. Hauss -49, 5. Vidal (oba Fr.) -56, 6. Frodeno (Něm.) -1:01, 7. Brjuchankov (Rus.) -1:10, 8. Riederer (Švýc.) -1:21, ...30. Čelůstka -3:52, 45. Švarc (oba ČR) -5:43.

Reklama