Hlavní obsah

Gymnastickým finále vládli Číňané, získali dvě zlata

Aktualizováno

Gymnastická finále na jednotlivých nářadích dnes na olympiádě patřila čínským gymnastům. Mistr světa z roku 2010 Feng Če vyhrál bradla, světová šampionka z roku 2009 Teng Lin-lin zase kladinu. Navíc na kladině přidala stříbro Suej Lu a na hrazdě bronz Cou Kchaj.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Číňan Feng Če vybojoval zlato na bradlech.

Článek

Feng Če v olympijském finále porazil Němce Marcela Nguyena, třetí skončil Francouz Hamilton Sabot. Číňan vyhrál díky obtížnosti sestavy, kterou navíc zacvičil takřka bezchybně. Nasbíral tak celkem 15,966 bodu, čímž o 0,166 bodu porazil svého německého rivala.

Stříbrný medailista z olympijského víceboje Nguyen sice na svém oblíbeném nářadí nasbíral nejméně srážek ve známce za provedení, ale v obtížnosti za Číňanem zaostal o dvě desetiny.

To ho odsunulo na druhou pozici, ale s přehledem udrželo před nakonec bronzovým Francouzem Sabotem. Ten se v pětadvaceti letech při své druhé olympijské účasti dočkal životního úspěchu.

Suej Lu medaili oplakala

Dvacetiletá gymnastka s dětským obličejem Teng Lin-lin oproti kvalifikaci zvýšila o desetinu obtížnost sestavy. Právě o tuto desetinu porazila svou týmovou kolegyni a úřadující světovou šampionku Suej Lu. Ta stříbrnou olympijskou medaili oplakala.

Zatímco Číňanky cvičily na kladině s velkou jistotou, další favoritky padaly. Neuspěly mimo jiné ruská naděje Viktoria Komovová ani vítězka víceboje Gabrielle Douglasová, která přitom byla v předchozích sestavách na kladině neomylná.

Z bronzové medaile se nejdříve radovala olympijská šampionka z Atén Rumunka Catalina Ponorová, ale Američané podali protest proti známce za obtížnost Alexandry Raismanové. Dosáhli jejího zvýšení o desetinu bodu, takže Raismanová získala stejně jako Ponorová 15,066 bodu a díky lepšímu provedení se posunula na stupně vítězů.

Na hrazdě nadchl publikum Nizozemec Epke Zonderland. Šestadvacetiletý gymnasta ukázal, proč se mu přezdívá "Létající Holanďan", když zařadil vazbu tří letových prvků za sebou. Evropský šampion z loňského roku díky tomu získal za obtížnost 7,9 bodu a radoval se z prvního zlata na světové scéně.

Stříbro získal bronzový medailista z Pekingu Fabian Hambüchen. Německý gymnasta tentokrát vsadil spíše na čistotu provedení, za obtížnost získal o čtyři desetiny méně než Nizozemec a prohrál s ním o 133 tisícin bodu. Bronzová medaile zbyla na obhájce zlata z Pekingu a úřadujícího světového šampiona Cou Kchaje z Číny, který dostal více srážek za provedení.

Reklama