Hlavní obsah

Zápasník Vála zvažuje odchod ze žíněnky

Londýn

Prohra v prvním souboji na olympiádě v Londýně byla pro zápasníka Davida Válu nejspíše poslední na vrcholné události. Podobně jako Marek Švec zvažuje i rodák z Liberce, že ukončí kariéru.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Zklamaný zápasník David Vála, londýnskou olympijskou žíněnku opustil již po 1. kole.

Článek

"Nechci nic uspěchat, jak je člověk po zápase rozladěný, ale uvažuji o tom hodně. Už cítím, že to není ono. Nechám si to rozležet v hlavě, ale s větší pravděpodobností ano," řekl čtyřiatřicetiletý zápasník v řecko-římském stylu poté, co v kategorii do 96 kg v Londýně podlehl Kubánci Yunioru Falconu Estradovi a nemohl ani do oprav.

Nejspíše tak najednou odejdou dva dlouholetí čeští reprezentanti. Švec je dvojnásobným stříbrným medailistou z mistrovství světa a Vála má doma stříbro z evropského šampionátu 2007 v kategorii do 120 kg. "Táhli jsme zápas dvanáct let, ale už přišel přišel čas a musí po nás přijít nová generace," uvedl Vála.

V Londýně startoval již na své třetí olympiádě. Premiéru zažil v Sydney 2000, kde skončil devátý, v Aténách o čtyři roky později byl čtrnáctý. Do Pekingu 2008 se nedostal, a tak se na hry pod pěti kruhy vrátil po dlouhých osmi letech.

"Už jsem od toho tolik nečekal. Vrchol jsem směřoval k Pekingu, ale ten nevyšel, i když jsem měl nejlepší formu. Teď už cítím, že jsem trošku za zenitem a tahle účast byla zadostiučinění za ta léta, co jsem se tomu věnoval," řekl Vála.

Cítil, že mu hodně sil vzalo kvalifikační vypětí a na londýnské žíněnce nebyl na vrcholu fyzických ani psychických sil. "Všechnu přípravu jsem směřoval ke kvalifikaci a možná se na olympiádě promítla malinko unavenost," uvažoval Vála.

Nejvíce vzpomínat bude hned na svoji olympijskou premiéru. V Austrálii dosáhl nejlepšího výsledku a měl z her i nejvýraznější dojem. "Byla pro mě první, bylo to tam moc hezký a byla asi i nejlíp udělaná," řekl.

Reklama