Hlavní obsah

Slavnostní zakončení her v Londýně zřejmě doprovodí déšť. Dojde znovu na holínky?

Česká výprava na olympijských hrách v Londýně bude mít zřejmě další příležitost předvést své opěvované holínky. Organizátoři se totiž obávají, že nedělní závěrečný ceremoniál naruší déšť. Mezitím na veřejnost pronikají informace o programu ceremoniálu, který je nazýván "Symfonie britské hudby".

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Impozantní ohňostroj uzavřel slavnostní zahájení XXX. letní olympiády v Londýně.

Článek

V posledních dnech bylo v Londýně hezky, počasí se ale podle předpovědí o víkendu pokazí. Zvyšuje se tak možnost, že v neděli večer přijdou silné srážky. A to právě v době, kdy na Olympijském stadiónu budou tisíce fanoušků a sportovců sledovat uhašení ohně symbolizující konec her.

"Ve čtvrtek, v pátek a po většinu soboty bude slunečno a sucho. Mohou se vyskytnout jen místní přeháňky. Jenže v neděli se počasí zhorší a déšť bude hodně pravděpodobný," uvedla meteoroložka Claire Austinová.

Média už také přinášejí konkrétní informace o programu. Ten bude zaměřen především na britskou hudební scénu, která je v posledních 50 letech hlavním kulturním artiklem země. Mezi vystupující mají být například skupiny The Who, Queen, One Direction, Take That či dívčí skupina Spice Girls, která se rozpadla, ale pro ceremoniál se dá znovu dohromady a zazpívá dvě písně včetně svého prvního hitu Wannabe.

"Podívejte, co jsem našla," napsala členka skupiny Victoria Beckhamová na twitteru k fotce s mikrofonem. "Nechystáme turné, ale těšíme se, že se zase spojíme a vystoupíme na olympiádě," dodala.

Zazpívat by měl i George Michael, který naposledy koncertoval před rokem. "Musím říct, že jsem po té pauze docela nervózní, ale zkoušky zněly skvěle," napsal na twitteru.

Vedle hudebních čísel by měly vystoupit také topmodelky Naomi Campbellová a Kate Mossová či akrobatická skupina Spelbound, která zvítězila v britské verzi soutěže Česko-Slovensko má talent. Publikum by měl bavit také komik Russell Brand.

Zakončení ale nebude probíhat jen na Olympijském stadiónu. Velký koncert se bude zároveň odehrávat v Hyde Parku a zapojeny budou údajně také dvě nejslavnější londýnské památky Tower Bridge a Big Ben.

V rámci ceremoniálu, který začne ve 22:00 SELČ, převezme olympijskou vlajku Rio de Janeiro, které hostí příští letní hry v roce 2016. Vše zakončí velký ohňostroj.

Vstupenky na stadión se prodávají v ceně od 21 tisíc do 48.000 korun. Celkem by mělo vystoupit na 4100 účinkujících včetně dobrovolníků. Režisérem ceremoniálu je Kim Gavin, který například režíroval Koncert pro Dianu, věnovaný desátému výročí smrti princezny z Walesu. Hudebním režisérem je pak David Arnold, který vytvářel hudbu pro filmy s Jamesem Bondem, Hvězdnou bránu či Den nezávislosti.

Reklama