Hlavní obsah

Guerdat získal na OH pro Švýcarsko po 88 letech zlato v parkúru

Londýn

Zlatou medaili v parkúru získal na olympijských hrách v Londýně Švýcar Steve Guerdat, který ve dvou finálových jízdách jako jediný nechyboval. Stříbro vybojoval Nizozemec Gerco Schröder v dodatečné rozjížďce s Cianem O'Connorem z Irska.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Švýcar Steve Guerdat s koněm Nino des Buissonnets v olympijském parkuru, kde vybojoval zlato.

Článek

Guerdat pro Švýcarsko vyjel teprve druhý olympijský triumf v parkúru v historii. Třicetiletý rodák z Bassecourtu navázal na výkon Alphonse Gemuseuse, který vybojoval zlatou medaili na hrách v Paříži v roce 1924.

O'Connor třetím místem napravil dojem z her v Aténách v roce 2004, kde kvůli dopingu přišel o zlatou medaili. V krvi jeho koně Waterford Crystal tehdy našli sedativa, za což irský jezdec také dostal tříměsíční trest a pokutu 5000 švýcarských franků.

Na hrách v Londýně navíc O'Connor neměl vůbec startovat a do nominace se dostal na poslední chvíli kvůli dopingu koně jeho krajana Denise Lynche.

Jezdectví:
Parkúr - jednotlivci:
1. Guerdat (Švýc./kůň Nino des Buissonnets) 0 tr. bodů, 2. Schröder (Niz./London) 1/0 v rozeskakování, 3. O'Connor (Ir./Blue Loyd 12) 1/4, 4. Bahamdan (S. Arábie/Delphi) 2, 5. Michan (Mex./Rosalia) 4, 5. Brash (Brit./Hello Sanctos) 4, 5. Skelton (Brit./Big Star) 4, 8. Fellers (USA/Flexible) 5.

Reklama

Související témata: