Hlavní obsah

Většina olympioniků před Londýnem "sypala", tvrdí dopingový baron Conte

Londýn

Majitel bývalé dopingové laboratoře BALCO Victor Conte tvrdí, že zakázané prostředky užívá zhruba 60 procent sportovců účastnících se olympijských her v Londýně. Podle Conteho jsou testy během her irelevantní, protože k dopování dochází především v přípravě.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Zatím jediným dopingovým hříšníkem her v Londýně je americký judista Nick Delpopolo (v modrém kimonu), jemuž test našel v těle stopy marihuany.

Článek

"Je to prostě jenom propaganda, říkat, že na těchto hrách je nejdražší testování v dějinách a 'děláme 6000 testů'," uvedl pro britský list The Times Conte, jenž ve své kalifornské laboratoři v 90. letech vyvinul steroid THG a pomáhal dopovat atletickým hvězdám typu Tima Montgomeryho, Marion Jonesové a Dwaina Chamberse. Sám si odseděl čtyři měsíce za mřížemi a čtyři roky měl domácí vězení.

"Musíte hodit udici do vody, když jsou tam ryby, a to bylo před devíti měsíci. Je lehké dopovat a mít z toho užitek na olympiádě? Ano," odpověděl si sám Conte a dodal, že "60 procent sportovců na hrách dopovalo".

Organizátoři před startem londýnských her uvedli, že nechají otestovat přes 6000 vzorků krve a moči, což je víc než kdykoli předtím. Přes 10 000 účastníků OH se musí dostavit ke kontrole kdykoli a kdekoli, i v olympijské vesnici či soukromém domě.

Reklama