Hlavní obsah

Federace stolního tenisu chce přimět Číňany otevřít tréninková centra cizincům

Londýn

Prezident Mezinárodní federace stolního tenisu (ITTF) Adham Sharara chce přimět Číňany, aby svá státní tréninková střediska otevřeli zahraničním hráčům. Kanadský funkcionář se totiž obává důsledků dominance Číňanů, kteří na probíhající olympiádě v Londýně získali maximální počet čtyř zlatých a dvou stříbrných medailí.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Zlaté čínské duo Čang Ťi-kche (vlevo), Wang Chao ve finále olympijské soutěže družstev

Článek

"Jejich národní tréninkové centrum je pořád zavřené, ale snažíme se je přesvědčit, aby ho otevřeli. Je to jako Spojené státy v basketbalu nebo Kanada v hokeji. Když si to necháte jen pro sebe, všechno vyhrajete a nikdo jiný nebude moci vyhrát. Všichni ostatní pak ztratí zájem," řekl Sharara v rozhovoru pro agenturu AP.

Stolní tenisté s čínskými kořeny totiž zdaleka nehrají jen za nejlidnatější zemi světa. Například v ženské kategorii jsou Číňanky prakticky ve všech silných evropských týmech, rodačku z této země měl v Londýně dokonce i tým Konga.

Od těch, kteří se dostanou do čínské reprezentace, se nečeká nic jiného než zlato. Na stupních vítězů tak byli k vidění radující se medailisté z jiných států a zlatí čínští reprezentanti, v jejichž tvářích se zračila především úleva ze splněného úkolu.

Od zařazení stolního tenisu do programu olympijských her v roce 1988 získala Čína 24 z 28 zlatých medailí. Před čtyřmi lety v Pekingu obsadili její reprezentanti ve dvouhrách kompletní stupně vítězů, čemuž ITTF zamezila povolením startu pouze dvěma reprezentantům z každé země. V Londýně tak na bronz dosáhla Číňanka v singapurských barvách Feng Tchien-wej a jediný zástupce Evropy Dimitrij Ovtcharov z Německa.

Jako naděje do budoucna vidí Sharara mladé Japonky, devatenáctiletou Kasumi Ičikawovou a třiadvacetiletou Ai Fukuharaovou, a šestnáctiletou Američanku Ariel Hsingovou. Ta v Londýně v šesti vyrovnaných setech trápila pozdější šampiónku Li Siao-sia.

"V příštích čtyřech pěti letech se to změní. Uvidíte vyhrávat i jiné země. Ale je samozřejmě otravné, když příliš dlouho vyhrávají pořád ti samí, ať už je to Čína nebo Spojené státy," dodal kanadský šéf světového pingpongu.

Reklama

Související témata: