Hlavní obsah

Olympijští medailisté v USA možná nebudou muset platit daně

New York

Úspěšní američtí olympionici budou muset z peněžních odměn spojených s medailemi odvést na daních tisíce dolarů. Například u 25.000 dolarů (asi půl miliónu korun) za zlatou medaili odvod státu může u některých z nich činit až kolem 9000 dolarů (asi 185.000 korun). Někteří politici včetně prezidenta Baracka Obamy navrhují, aby se to změnilo. Sportovci, kteří dobře reprezentují zemi, by si podle nich neměli dělat s daněmi starosti.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Americká olympijská vítězka závodu na 200 metrů z Londýna Allyson Felixová by mohla být osvobozena od daně

Článek

Úspěšní sportovci ze Spojených států dostávají odměny od Amerického olympijského výboru. Za stříbro jim náleží 15.000 dolarů (asi 307.000 korun) a za bronz 10.000 dolarů (asi 205.000 korun). Pro srovnání čeští olympijští medailisté jsou na tom výrazně lépe. Za zlato je 1,5 miliónu korun, za stříbro 750.000 a za bronz půl miliónu, tedy zhruba tolik, kolik v USA bere zlatý medailista.

A to ještě před zdaněním, které v USA v závislosti na příjmech sportovce může činit až 35 procent. Floridský senátor Marco Rubio proto nedávno navrhl, že by se na úspěšné americké olympioniky měla vztahovat daňová výjimka, a předložil v Kongresu příslušný zákon. "Všichni se shodneme na tom, že tito olympionici, kteří zasvětili své životy podávání výjimečných sportovních výkonů, by neměli za své úspěchy být trestáni," uvedl politik.

Jeho nápad překvapivě podpořil i šéf Bílého domu, který se jinak zasazuje spíše za odstranění různých daňových výjimek, který ale zároveň během současné předvolební kampaně nevynechá jedinou příležitost, aby připomenul úspěchy amerických sportovců. "Prezident věří, že bychom měli udělat maximum proto, abychom uctili a podpořili naše olympioniky," uvedl jeho mluvčí Jay Carney.

Komentáře v amerických médiích jsou ale k nápadu v naprosté většině odmítavé. Časopis Forbes jej dokonce označil za nejhloupější myšlenku léta. Iniciativa podle něj vychází z chybné představy o amatérských sportovcích, kteří pro úspěch obětují všechno. Ve skutečnosti však - alespoň za Spojené státy - na hrách často zápolí dobře placení profesionálové často s lukrativními reklamními kontrakty.

Například plavec Michael Phelps si loni vydělal deset miliónů dolarů, basketbalista LeBron James pak 57 miliónů dolarů. Několikatisícová daňová úleva pak pro ně je naprosto zanedbatelná. Nepomohla by prý příliš ani dalším sportovcům, kteří nemají tak výrazné výdělky a musejí třeba souběžně s tréninkem pracovat. Díky různým výjimkám totiž na daních již tak pravděpodobně nemusejí odvádět vysoké částky.

Reklama

Související témata: