Hlavní obsah

Historicky první olympijské zlato v boxu žen má Britka Adamsová

Londýn

První olympijské zlato v boxu žen v historii získala Britka Nicola Adamsová. Na hrách v Londýně dnes ve finále váhové kategorie do 51 kg porazila 16:7 čínskou mistryni světa Žen Cchan-cchan. O bronz se podělily Američanka Marlen Esparzaová s Indkou Čungneidžang Mery Kom Hmangteovou.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Britka Nicola Adamsová získala první olympijské zlato v boxu žen v historii

Článek

Devětadvacetiletá Adamsová zvládla zápas ve velkém stylu a v druhém kole dokonce Číňanku poslala k zemi. Britská boxerka tak Žen Cchan-cchan oplatila prohry z finálových zápasů na posledních dvou světových šampionátech.

"Splnil se mi sen. Mám nepopsatelnou radost. Celý život jsem na to čekala a podařilo se," řekla Adamsová. Její soupeřka si z prohry těžkou hlavu nedělala a užívala si velkou chvíli ženského boxu, který měl na hrách v Londýně olympijskou premiéru. "Jsem opravdu šťastná. Je to výjimečná chvíle," uvedla Žen Cchan-cchan.

V kategorii do 60 kg triumfovala čtyřnásobná mistryně světa Katie Taylorová. Šestadvacetiletá vlajkonoška irské výpravy ve finále porazila 10:8 Sofiu Očigavovou z Ruska.

Taylorová, jež v minulosti nastoupila v kvalifikaci mistrovství Evropy za fotbalovou reprezentaci, vybojovala pro Irsko druhé boxerské olympijské zlato v historii. Napodobila dvacet let starý triumf Michaela Carrutha z her v Barceloně.

Ve finále váhy do 75 kg Američanka Claressa Shieldsová porazila Naděždu Torlopovovou z Ruska 19:12. Sedmnáctiletá reprezentantka tak zachránila čest amerického boxu, protože všech devět mužských reprezentantů USA skončilo v Londýně poprvé v historii bez medaile. Na třetím místě skončily Marina Volnovová z Kazachstánu a Li Ťin-c'.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Box - ženy, do 51 kg:
Finále: Adamsová (Brit.) - Žen Cchan-cchan (Čína) 16:7.
Konečné pořadí: 1. Adamsová, 2. Žen Cchan-cchan, 3. Esparzaová (USA) a Hmangteová (Ind.), 5. Petrovová (Bul.), Saveljevová (Rus.), Rahaliová (Tun.) a Maglioccová (Ven.).
Do 60 kg:
Finále: Taylorová (Ir.) - Očigavová (Rus.) 10:8.
Konečné pořadí: 1. Taylorová, 2. Očigavová, 3. Cčorijevová (Tádž.) a Araujová (Braz.), 5. Jonasová (Brit.), Pritchardová (N. Zél.), Tung Čcheng (Čína) a Ubtilová (Mar.).
Do 75 kg:
Finále: Shieldsová (USA) - Torlopovová (Rus.) 19:12.
Konečné pořadí: 1. Shieldsová, 2. Torlopovová, 3. Volnovová (Kaz.) a Li Ťin-c' (Čína), 5. Marshallová (Brit.), Laurellová (Švéd.), Spencerová (Kan.) a Ogokeová (Nigérie).

Reklama