Hlavní obsah

Nizozemsko - Argentina 2:0Pozemkářky Nizozemska obhájily zlato z Pekingu

Pozemní hokejisty Nizozemska porazily ve finále olympijských her v Londýně Argentinu 2:0 a a obhájily zlato z Pekingu. Celkově vyhrály pod pěti kruhy potřetí a vyrovnaly se Austrálii. Argentina se dostala na stupně vítězů už počtvrté za sebou, ale na nejcennější kov opět úřadující mistryně světa nedosáhly. Bronz získala domácí Velká Británie, která vyrovnala svůj historický úspěch z Barcelony z roku 1992.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Nizozemské pozemkářky oslavují úspěšnou obhajobu zlatých olympijksých medailí.

Článek

Nizozemky v základní skupině neztratily ani bod, proti Novému Zélandu v semifinále se radovaly až po penaltovém rozstřelu a ve finále rozhodly v druhém poločase dvěma góly z trestných rohů.

Bezbrankový stav prolomila ve 40. minutě Carlien Dirkse van den Heuvelová po rozehrávce Evy de Goedeové. Náskok zvýšila v 54. minutě kapitánka Maartje Paumenová, která si připsala třetí gól v Londýně a celkově čtrnáctý na olympijských hrách. Překonala tak celkový olympijský rekord Australanky Alyson Annanové.

Šestadvacetiletá Paumenová tak potvrdila střelecké probuzení. V Pekingu zaznamenala jedenáct branek, čímž stanovila maximum jednoho olympijského turnaje, ale letos ve Velké Británii se poprvé prosadila až v semifinále, v němž skórovala dvakrát.

Naopak kapitánka Argentiny Luciana Aymarová musela strávit při svém loučení s kariérou a v den 35. narozenin finálovou porážkou. Zlatý sen se jí nesplnil a Nizozemky oplatily soupeřkám prohru z finále posledního mistrovství světa před dvěma lety.

Tehdy Argentina vyhrála 3:1 a Aymarová porazila v anketě o nejlepšího sportovce země i fotbalovou hvězdu Barcelony Lionela Messiho. Argentina tak získala za poslední čtyři vystoupení na OH dvě stříbra a dva bronzy.

Britky v boji o třetí místo zdolaly Nový Zéland 3:1. I před zraky manželky prince Williama Kate padly všechny branky v druhém poločase a vesměs z trestných rohů.

Pořádající země vedla díky gólům Alexy Dansonové, Cristy Cullenové a Sarah Thomasové 3:0, čestný úspěch Novozélanďanek zaznamenala Stacey Michelsenová. Po poražený tým bylo i čtvrté místo historickým úspěchem.

XXX. letní olympijské hry v Londýně
Pozemní hokej - ženy
Finále: Nizozemsko - Argentina 2:0 (0:0)
O 3. místo: Velká Británie - Nový Zéland 3:1 (0:0)
O 5. místo: Austrálie - Čína 2:0 (0:0)
O 11. místo: Belgie - USA 2:1 (1:1)

Reklama