Hlavní obsah

Zápasník Tajmazov vyhrál potřetí OH a vyrovnal se Karelinovi

Londýn
Aktualizováno

Uzbek Artur Tajmazov se stal nejúspěšnějším zápasníkem olympijské historie. Třiatřicetiletý volnostylař dnes v Londýně získal potřetí za sebou zlato v kategorii do 120 kg a společně se stříbrem ze Sydney 2000 se dotáhl v olympijské bilanci na ruskou legendu tohoto sportu Alexandra Karelina.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Uzbekistánský zápasník Artur Tajmazov vyhrál potřetí olympijské zlato.

Článek

Tři zlata na třech hrách za sebou získal mezi muži ještě Alexandr Medveď, mezi ženami se to tento týden v Londýně podařilo Japonkám Kaori Ičové a Saori Jošidové.

Tajmazov ve finále zdolal Davita Modzmanašviliho. Bronz získali trojnásobný mistr světa Biljal Machov z Ruska a Komeíl Ghasímí z Íránu.

V předchozích dvou dnešních kategoriích se Toghrul Asgarov a Šarif Šarifov postarali během necelé hodiny o první dvě zlaté medaile v Londýně pro Ázerbájdžán.

Jako první ukončil ázerbájdžánské čekání na zlato v kategorii do 60 kg Asgarov. Úřadující juniorský mistr světa porazil ve finále favorizovaného Rusa Besika Kuduchova, jenž v letech 2007-2011 vyhrál čtyřikrát světový šampionát. Pod pěti kruhy ale znovu zůstal bez zlata, v Pekingu skončil třetí. Bronz brali Američan Scott Coleman a Jogešvar Dutt z Indie.

Na Asgarovovo zlato navázal v kategorii do 84 kg Šarifov, jenž coby úřadující mistr světa splnil roli favorita. Třiadvacetiletý volnostylař v rozhodujícím zápase porazil překvapivého finalistu Jaimeho Espinala z Portorika, který pro svou zemi získal teprve druhé stříbro v olympijské historii a vůbec první zápasnickou medaili.

O bronz se podělili Dato Marsagišvili z Gruzie a trojnásobný asijský šampion Ahsan Lašgárí z Íránu.

Zápas - volný styl:
Muži:
Do 60 kg: 1. Asgarov (Ázer.), 2. Kuduchov (Rus.), 3. Scott (USA) a Dutt (Indie), 5. Jumoto (Jap.) a Či Čong-mjong (KLDR), 7. Esmajílpúrdžújbárí (Írán), 8. Ibrahim (Eg.).
Do 84 kg: 1. Šarifov (Ázer.), 2. Espinal (Portor.), 3. Marsagišvili (Gruz.) a Lašgárí (Írán), 5. Gatcijev (Běl.) a Bolukbasi (Tur.), 7. Herbert (USA), 8. Urišev (Rus.).
Do 120 kg: 1. Tajmazov (Uzb.), 2. Modzmanašvili (Gruz.), 3. Ghasímí (Írán) a Machov (Rus.), 5. Dlagnev (USA) a Šabanbaj (Kaz.), 7. Džargalsaichan (Mong.), 8. Šemarov (Běl).

Reklama