Hlavní obsah

Nejtěžší kategorii v taekwondu vyhrál na OH Ital Molfetta

Olympijské zlato v taekwondu v nejtěžší kategorii nad 80 kg získal v Londýně Ital Carlo Molfetta. Mistr světa z roku 2000 porazil ve finále Anthonyho Obameho, jenž vybojoval historicky první medaili pro Gabon pod pěti kruhy.

Foto: Darren Staples, Reuters

Italský taekwondista Carlo Molfetta (vlevo) se raduje z vítěství nad Anthonym Obamem z Gabonu v kategorii nad 80 kg ve finále olympijského turnaje.

Článek

Finále této kategorie bylo opravdovým vyvrcholením taekwondového turnaje. Osmadvacetiletý Molfetta byl blízko porážce, ale 18 sekund před koncem se mu povedl kop na hlavu Obameho a poslal zápas do prodloužení.

V něm ani jeden ze soupeřů neskóroval, takže Itala určili rozhodčí jako vítěze díky jeho převaze. Ještě dřív než sudí "vyhlásil" soupeře sportovním gestem za vítěze Gaboňan. O bronz se podělili Robelis Despaigne z Kuby a Číňan Liou Siao-po.

V nejtěžší ženské kategorii nad 67 kg vybojovala první zlatou medaili v Londýně pro Srbsko a vůbec první olympijskou v taekwondu Milica Mandičová. Dvacetiletá Srbka porazila ve finále největší favoritku, úřadující mistryni světa a Evropy Anne-Caroline Graffeovou z Francie. Bronz získaly Anastasia Baryšnikovová z Ruska a šampionka z Pekingu María Espinozová z Mexika.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Taekwondo:
Muži:
Nad 80 kg: 1. Molfetta (It.), 2. Obame (Gabon), 3. Despaigne (Kuba) a Liou Siao-po (Čína), 5. Keita (Mali) a Tanrikulu (Tur.), 7. Gulov (Tádž.) a Thomsen-Fuataga (Samoa).
Ženy:
Nad 67 kg: 1. Mandičová (Srb.), 2. Graffeová (Fr.), 3. Baryšnikovová (Rus.) a Espinozová (Mex.), 5. Hernandezová (Kuba) a I In-čong (Korea), 7. Crawleyová (Samoa) a Mamatovová (Uzb.).

Reklama