Hlavní obsah

Čínský boxer Cou Š'-ming obhájil na OH v Londýně zlato

Čínský boxer Cou Š'-ming dokázal obhájit na olympijských hrách v Londýně zlato z Pekingu, když ve finále kategorie do 49 kg porazil Thajce Kaea Pongprajúna 13:10. Jednatřicetiletý majitel bronzu i z olympiády v Aténách před osmi roky se stal vůbec prvním zástupcem lehké muší váhy, který pod pěti kruhy triumfoval podruhé za sebou.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Čínský boxer Cou Š'-ming se zlatou olympijskou medailí.

Článek

Pongprajún proti výsledku vehementně protestoval, když byl devět sekund před koncem potrestán dvěma body za nedovolený úder a Cou Š'-ming zvýšil náskok. Staronový šampion se zapsal druhým zlatem opět do historie, protože před čtyřmi roky se stal prvním čínským boxerem se zlatou olympijskou medailí.

V kategorii do 91 kg stejně jako v Pekingu měl na dosah zlato Ital Clemente Russo, ale musel se opět spokojit se stříbrným kovem. Nestačil ve finále na Ukrajince Alexandra Usyka, který vyhrál 14:11.

Japonec Rjota Murata ve váze do 75 kg zdolal Brazilce Esquiva Falcaa Florentina a získal pro svou zemi první boxerské zlato po 48 letech. V kategorii do 56 kg slavil před domácím publikem Brit Luke Campbell, který porazil Ira Johna Joea Nevina 14:11.

Ve váze do 54 kg vyhrál Roniel Iglesias Sotolongo, který ukončil osmileté čekání Kuby na zlato. V Pekingu totiž boxerská velmoc poprvé po 40 letech nezískala ani jeden nejcennější kov.

Sotolongo, který na cestě do finále porazil i mistra světa v lehké welterové váze Brazilce Evertona dos Santose Lopese, vyhrál nad Ukrajincem Denisem Berinčikem 22:15. V Pekingu byl Sotolongo jedním ze čtyř kubánských bronzových boxerů.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Box - muži:
Do 49 kg:
Finále: Cou Š'-ming (Čína) - Pongprajún (Thaj.) 13:10.
Konečné pořadí: 1. Cou Š'-ming (Čína), 2. Pongprajún (Thaj.), 3. Barnes (Ir.) a Ajrapetjan (Rus.), 5. Žakypov (Kaz.), Laišram (Indie), Pehlivan (Tur.) a Aleksandrov (Bulh.).
Do 56 kg:
Finále: Campbell (Brit.) - Nevin (Ir.) 14:11.
Konečné pořadí: 1. Campbell (Brit.), 2. Nevin (Ir.), 3. Alvarez (Kuba) a Šimizu (Jap.), 5. De Jesus (Braz.), Fierro (Mex.), Dalaklijev (Bulh.) a Vádáhí (Alž.).
Do 64 kg:
Finále: Iglesias Sotolongo (Kuba) - Berinčik (Ukr.) 22:15.
Konečné pořadí: 1. Iglesias Sotolongo (Kuba), 2. Berinčik (Ukr.), 3. Mangiacapre (It.) a Urančimeg (Mong.), 5. Rahmov (Uzb.), Jelusinov (Kaz.), Stalker (Brit.) a Horn (Austr.).
Do 75 kg:
Finále: Murata (Jap.) - Falcao (Braz.) 14:13.
Konečné pořadí: 1. Murata (Jap.), 2. Falcao (Braz.), 3. Ogogo (Brit.) a Atojev (Uzb.), 5. Kumar (Indie), Harcsa (Maď.), Härtel (Něm.) a Kilicci (Tur.).
Do 91 kg:
Finále: Usyk (Ukr.) - Russo (It.) 14:11..
Konečné pořadí: 1. Usyk (Ukr.), 2. Russo (It.), 3. Pulev (Bulh.) a Mammadov (Ázerb.), 5. Betěrbijev (Rus.), Peralta (Arg.), Karnějev (Běl.) a Larduet (Kuba).

Reklama