Hlavní obsah

Pětibojařka Dianová skončila 22., vyhrála Asadauskaiteová

Londýn
Aktualizováno

Moderní pětibojařka Natálie Dianová obsadila při své olympijské premiéře 22. místo se ziskem 5048 bodů. Jediná česká reprezentantka v Londýně se po výborném výkonu v plavání držela na průběžné dvanácté příčce, 144 trestných bodů při parkúru a závěrečná kombinovaná disciplína běh se střelbou ji ale v pořadí srazily.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Česká moderní pětibojařka Natálie Dianová (vlevo) během šermu.

Článek

Zlato získala úřadující mistryně Evropy Litevka Laura Asadauskaiteová, která si připsala svou první olympijskou medaili. Povedenou poslední disciplínou se na druhé místo posunula domácí Britka Samantha Murrayová, třetí doběhla vyčerpaná Brazilka Yane Marquesová.

Třiadvacetiletá Dianová nejprve z 35 šermířských soubojů v londýnské hale Copper Box vyhrála 17 a ziskem 808 bodů se dělila o devatenácté místo. V bazénu Aquatics Centre pak zaplavala na dvoustovce kraulem sedmý nejlepší čas 2:13,78. Letošní maximum jí přineslo 1196 bodů a posun o sedm pozic.

Přítelkyně českého reprezentanta Ondřeje Polívky si vylosovala koně Boheme a chvíli se zdálo, že si s ním nad překážkami rozumí. Jenže při trojskoku shodila dvě překážky, v závěru jízdy udělala ještě další tři chyby a navíc nestihla trať v časovém limitu.

V kombinované disciplíně se Dianová nejprve po vydařené první střelecké položce posunula z devatenáctého místa vpřed, pak ale s laserovou pistolí chybovala a doběhla na 22. pozici.

V bazénu zazářila Maďarka Sarolta Kovácsová v olympijském pětibojařském maximu 2:08,11, přesto figuruje až v třetí desítce konečného pořadí, neboť nezvládla šerm ani koně. Parkúr jako jediná zajela čistě Ukrajinka Iryna Chochlovová, kombinovanou disciplínu zaběhla v novém olympijském rekordu nejrychleji Běloruska Anastasija Prokopenková.

Reklama