Hlavní obsah

Rio zve na olympijský karneval. Kromě nadšení ale brazilské hry budí i strach

Na jedné straně nadšení, na druhé obavy. Rozporuplná očekávání provázejí 31. letní olympijské hry v Rio de Janeiru. Pomyslnou štafetu převzal od Londýna za prvního jihoamerického pořadatele her v historii starosta města Eduardo Paes. Největší festival na zemi. Tak zní motto her, o kterém vzhledem k temperamentu Brazilců málokdo pochybuje. Ostatně už i osmiminutové vystoupení představující pořadatele příštích her v rámci londýnského slavnostního zakončení se neslo v rytmu samby.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Prezentace Ria na londýnském Olympijském stadiónu se nesla v rytmu samby.

Článek

„Brazilci mají rádi party, to každý ví," připouští předseda organizačního výboru her Leonardo Gryner. Proto se nebojí, že by se z Ria za čtyři roky stalo město duchů, za které byl Londýn občas označován kvůli vylidněnému centru během her.

„U nás se to nestane, budeme mít koncerty na pláži, na které budou chodit i občané našeho města," ujišťuje Gryner. A obávaná kriminalita? „Ta u nás poklesla. Byl to problém, ale teď už ne," tvrdí.

Jedna věc je ale atmosféra, druhá organizace. A s tou, co se týče velkých akcí, mají Brazilci minimum zkušeností. „Z toho mám trochu obavy. Je dobře, že dva roky předtím pořádají mistrovství světa ve fotbale, kde se něco přiučí," věří místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiří Kejval.

Brazilci slibují, že všechna sportoviště budou mít hotová už v roce 2015, řada z nich včetně slavného stadiónu Maracaná z roku 1950 bude přestavěna. Vylepšení se dočká i infrastruktura. Další linka metra by měla být hotová za dva roky, síť rychlých městských autobusů začne podle plánů fungovat za další rok.

Finance na pořádání sportovního svátku v Riu bezpochyby budou, vždy jen fungování Brazilského domu v Londýně vyšlo na 11 miliónů dolarů. „Jejich ekonomika se vede velice dobře, ale přece jen je to trochu krok do neznáma. Na druhou stranu když byla zimní olympiáda přidělena do malého Lillehammeru, také na to všichni koukali jak blázni, a pak to byla jedna z nejlepších akcí," připomíná Kejval.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články