Hlavní obsah

V čínském olympijském jachtařském městě zamořily pobřeží sinice

Východočínské přístavní město Čching-tao, které bude hostit olympijské jachtařské disciplíny, se pět týdnů před zahájením olympiády musí vyrovnat s nečekaným problémem. Pobřežní vody zamořily sinice, které voda vyplavuje na pláže a v hustých vrstvách pokrývají olympijské trasy, píše dnes agentura AP.

Článek

Čching-tao už pro olympijské hry připravilo rozlehlé kotviště, přemístilo místní průmysl a vynaložilo v přepočtu zhruba 850 miliónů dolarů (téměř 13 miliard korun) na vylepšení dopravy, parků, snížení znečištění ovzduší a zlepšení pobřežní zeleně.

Teď úřady mobilizovaly na 10 000 dělníků na palubách tisícovky lodí, aby začali moře a pobřeží od sinic čistit. To zabere minimálně dva týdny a zatím není jasné, jak chtějí jachtingoví funkcionáři ve městě Čching-tao zabránit tomu, aby moře k pobřeží nezanášelo další vrstvy sinice (Cyanobacteria). Nyní sinice pokrývá oblast asi 13 000 čtverečních kilometrů včetně 32 procent plochy, na níž se mají od 9. do 21. srpna konat olympijské soutěže.

Růst sinic podporuje jednak teplé počasí, ale především přítomnost "výživných" látek, které se často do vody dostávají v důsledku silného znečištění. Rychle se šířící sinice dokážou pokrýt celá jezera a zadusit mořská pobřeží.

Reklama