Hlavní obsah

Chambers na olympiádu nepojede, soud jeho odvolání zamítl

LONDÝN

Britský sprinter Dwain Chambers nepoběží na olympijských hrách v Pekingu. Londýnský soud v pátek zamítl jeho odvolání proti doživotnímu zákazu startu pod pěti kruhy, které v případě dopingových hříšníků uplatňuje Britský olympijský výbor. Chambers má za sebou dvouletý distanc za užívání anabolického steroidu THG.

Článek

Třicetiletý atlet si trest odpykal v letech 2003 až 2005, takže momentálně může závodit. Na letošním halovém mistrovství světa získal bronzovou medaili na šedesátce a v Pekingu mohl být největší britskou nadějí na stovce, protože časem rovných deset sekund vyhrál národní olympijskou kvalifikaci.

O cestu na olympiádu však musel bojovat u soudu, kde se prostřednictvím svých právníků snažil dosáhnout rozhodnutí, že pravidlo o doživotním zákazu startu na OH je nelegální. Soudce Colin Mackay se však postavil na stranu národního olympijského výboru, s čímž bude podle všeho spokojena i převážná část britské atletické veřejnosti, která proti Chambersovu startu v Pekingu protestovala.

V odůvodnění rozsudku soudce mimo jiné uvedl, že Chambers by stejně měl jen malou šanci na zisk olympijské medaile. "Jeho desetisekundový čas z minulého víkendu je konfrontován se skutečností, že v Pekingu bude devět jiných atletů, kteří letos zaběhli rychleji," vysvětlil soudce. Bylo by podle něj nespravedlivé neumožnit start některému ze sprinterů bez dopingové minulosti a Chambersova přítomnost by prý navíc narušila týmovou harmonii.

Chambers se proti verdiktu nehodlá odvolat. "Soudce rozhodl," poznamenal na odchodu z jednání atlet, který už dříve prohlásil, že bude rozsudek respektovat.

Předseda národního olympijského výboru Colin Moynihan byl spokojený, že pravidlo obstálo. "V zájmu sportovců bude BOA nadále vysílat jasné a důležité zprávy, že nikdo usvědčený z vážného dopingového podvodu nebude mít tu čest nosit britský dres na olympijských hrách," uvedl.

Reklama