Hlavní obsah

V Hongkongu se během olympiády nesmějí objevit tibetské vlajky

HONGKONG

Vyvěšování tibetských vlajek při olympijských jezdeckých soutěžích v Hongkongu bude zakázáno. Organizátoři her se tímto krokem chtějí vyhnout politickým protestům poblíž sportovišť.

Článek

Zákaz přitom neplatí pouze pro Tibet, ale pro vlajky všech zemí a regionů, které se příslušných disciplín nezúčastní. Povolená nebude ani propaganda na plakátech či na oblečení.

"Diváci se mohou spolehnout, že nikomu nebude dovoleno rušit jejich zábavu a ničit účel her," řekl dnes novinářům bezpečnostní koordinátor jezdeckých závodů John Breen.

Organizátoři olympijských her přesunuli jezdecké disciplíny z Pekingu do bývalé britské kolonie, protože se v Číně vyskytly nemoci koní a panují tam přísná karanténní opatření. Hongkong má s pořádáním těchto závodů zkušenosti díky oblíbenosti a prestiži jezdectví v zemi.

Čína kvůli případným demonstrantům zpřísnila vízová omezení, ale bojí se, že by aktivisté mohli protestovat v liberálnějším Hongkongu, který s mnoha západními zeměmi udržuje bezvízový styk. Čína tam také proto několikanásobně zvýšila počet bezpečnostních sil.

Reklama

Související témata: