Hlavní obsah

Řekové nominovali dopingovou hříšnici Thanuovou na OH

ATÉNY

Dopingová hříšnice Katerina Thanuová figuruje v řecké nominaci na olympijské hry v Pekingu. Třiatřicetiletá sprinterka časem 11,39 sekundy v běhu na 100 metrů splnila B limit a Řekové ji nominovali, i když se před poslední olympiádou v Aténách vyhýbala dopingovým testům a odpykala si za to dvouletý trest.

Článek

Thanuová byla na hrách v Sydney v běhu na 100 metrů druhá za Američankou Marion Jonesovou, která o zlato přišla po přiznání k dopingu. Právník řecké atletky Nikos Kollias očekává, že Mezinárodní olympijský výbor jí bez problémů udělí olympijskou akreditaci. "Neexistují žádné právní důvody, které by jí bránily v účasti na olympiádě," řekl v úterý agentuře AP.

Před čtyřmi lety však MOV tvrdil, že o případné olympijské účasti Thanuové se bude muset znovu jednat. "Její start na jakýchkoliv dalších olympijských hrách by měl být tématem nového procesu u MOV," uvedl tehdy. Nominaci Thanuové zástupci MOV zatím nekomentovali. Uzávěrka přihlášek je ve středu a případem by se mohl zabývat výkonný výbor MOV na zasedání v Pekingu, které se uskuteční 2. a 3. srpna.

Přípravu Řeků na olympiádu narušily dopingové skandály. Dvouleté tresty dostalo jedenáct vzpěračů, takže v tradičně silném odvětví budou mít Řekové jen čtyři zástupce. Z týmu navíc kvůli pozitivnímu dopingovému testu z minulého týdne vypadl i nejmenovaný boxer.

Reklama

Související témata: