Hlavní obsah

Diego a Rafinha se bez svolení klubů chtějí zúčastnit olympiády

BERLÍN

Hvězda Werderu Brémy Diego navzdory zákazu klubu odcestoval na pařížské soustředění brazilské fotbalové reprezentace před olympiádou v Pekingu. Stejně se rozhodl i obránce Schalke Rafinha, kterému vedení týmu dokonce pohrozilo soudem a pokutou 25 000 eur za každý den absence.

Článek

"Doufáme, že si to rozmyslí. Když se do středy nebo čtvrtka vrátí, neponese žádné následky," řekl na adresu dvaadvacetiletého Rafinhy sportovní ředitel Schalke Andreas Müller s tím, že se jedná o jasné porušení smlouvy.

Německý klub proto okamžitě napsal brazilskému svazu a Mezinárodnímu olympijskému výboru dopis, ve kterém požaduje, aby zakázali Rafinhovi v Pekingu hrát. Müller navíc obránci pohrozil soudem a podle spekulací dokonce zvažuje, že pokud se nevrátí, bude hráč platit pokutu 25 000 eur za každý den absence.

Zatímco Rafinha v pondělí vůbec nenastoupil do přípravy Schalke, o rok starší Diego odcestoval na soustředění Brazílie po úterní schůzce s vedením Brém. "Bavili jsme se hodinu a půl a nedokázali jsme najít řešení. Diego si myslí, že pokud nebude hrát na olympiádě, ohrozí to jeho kariéru v národním týmu," uvedl sportovní ředitel Werderu Klaus Allofs.

Podle brémského funkcionáře neexistuje pravidlo, které by klubům nařizovalo fotbalisty na olympiádu pustit. Hry totiž nejsou v oficiálním kalendáři FIFA, na jehož akce kluby musí hráče uvolňovat. FIFA naopak oponuje tím, že účast hráčů na olympiádě je v zájmu celého fotbalu. Vedení světové federace navíc německým klubům pohrozilo, že pokud fotbalisty do Pekingu nepustí, tak je po dobu konání her suspenduje.

"Musí se to vyřešit jednou pro vždy," citovala agentura SID Allofse, který se kvůli celé kauze hodlá obrátit na Mezinárodní sportovní arbitráž CAS. "Pro všechny bude nejlepší, když se podobné tahanice už nikdy opakovat nebudou," dodal.

Reklama