Hlavní obsah

Zahájení v Pekingu osvítí kruhy na nebi

PRAHA/PEKING

Jen opatrně pouštějí do světa autoři slavnostního zahájení olympiády informace o jeho průběhu. První zkouška proběhla utajeně v noci, všichni její účastníci museli podepsat prohlášení, že nic z průběhu nevyzradí.

Článek

Dlouho bylo známo jen, že zažehnutí ohně proběhne podle čínské symboliky ve šťastný termín 8. srpna večer v 8 hodin a 8 minut, nyní je jasné i to, že zahájení doprovodí velkolepá světelná show.

Podle Wang Ninga, zmocněnce organizačního výboru pro ceremoniály, se obrovské ohňostroje odehrají nejen nad samotným Ptačím hnízdem, jak je olympijskému stadiónu přezdíváno, ale také na několika dalších přilehlých místech, jako je olympijský park i nad částí Velké čínské zdi. „Poprvé v historii bude na obloze vytvořen tvar olympijských kruhů,“ prozradil Wang Ning s tím, že by některé ohňostroje měly využívat šetrnější prach, který bude minimalizovat kouř a znečištění ovzduší.

Právě za přístup k životnímu prostředí byli organizátoři her několikrát peskováni. Světelné efekty by měly být jedním z hlavních jevů ceremoniálu. „Střelný prach je jedním z čínských vynálezů, ale ohňostroje nebudou sloužit jen k nastartování atmosféry v hledišti, budou i vyprávět příběh,“ nastínil Cchaj Kuo-čchiang, jenž má vizuální efekty na starost.

Jedním z vrcholů slavnostního zahájení by pak mělo být zobrazení 2008 smějících se obličejů na obloze.

Reklama

Související témata: