Hlavní obsah

První plavkyně v pekingské Vodní kostce: I v bazénu byla mlha

PRAHA

Architektonický skvost nazvaný Water cube (Vodní kostka) otestovaly v závodě jako první na světě. „Ale úplně šťastné jsme z toho nebyly,“ přiznává Alžběta Dufková, která si v dubnu v Pekingu se Soňou Bernardovou vybojovala účast na olympiádě v synchronizovaném plavání.

Článek

Stejně jako krasobruslaři akvabely start na úplný úvod programu zrovna nemilují. Brněnské plavkyně se ale s nepříznivým losem vyrovnaly a z Číny si přivezly postup i zážitky z olympijského plaveckého areálu. „Je nádherný, hlavně večer, když ho krásně nasvítí,“ rozplývá se Soňa Bernardová. Jen voda byla trochu studená. „Pro nás je ideálních asi 28 stupňů, ale plavci ji mají zase radši studenější,“ krčí Bernardová rameny.

Pět hodin ve frontě na vstupenky

Ještě jeden poznatek si z čínské metropole odvezly: smog je opravdu všudypřítomný. „Snad jen jeden den jsme viděly, že na druhé straně ulice jsou také domy. Jinak mlha, mlha, mlha,“ popisuje Bernardová. „Dokonce i v bazénu. Když se otevřely dveře pro diváky, najednou se tam nahrnula. Myslím, že ti v posledních řadách moc neviděli,“ líčí Dufková.

Ani takový zážitek ale nadšené Číňany od cesty do hlediště neodradí. „Přijely se podívat Američanky, co už měly start vybojovaný, a musely stát pět hodin frontu! A to byla teprve kvalifikace,“ podivuje se Dufková. „To je úplně jiný zážitek, když člověk nastoupí a lidi se hned roztleskají, pořádný kotel,“ přidává se její kolegyně.

Jsou trochu nezvyklým párem. Dvaatřicetiletá Bernardová jede na třetí olympiádu, o 14 let mladší Dufkovou čeká premiéra pod pěti kruhy. „Obvykle trvá několik sezón, než se dvojice sehraje. Ale s Bětkou je to něco jiného, máme podobné cítění hudby i pohybů,“ libuje si Bernardová.

Strýček zatím nesponzoruje

V Sydney plavala s Janou Rybářovou, v Aténách s Ivou Bursovou. Ta ale ukončila kariéru. „Už jsem byla spíš trenérka, ale pak jsme se rozhodly to zkusit,“ popisuje Bernardová zrod nové dvojice. „Vlastně jsme byly dvě nejlepší v klubu, tak to vyplynulo,“ vysvětluje Dufková. Ta strávila celou sezónu v Kalifornii, kde působí trenérka dvojice Kristen Kramerová. Na přípravě akvabel se podílel svaz i sponzoři. „Je to nákladné, ale musíme se snažit s penězi vyjít,“ říká Bernardová, jejíž strýc vlastní pivovar nesoucí jeho jméno. „Já pivo přitom nemusím, radši dobré víno,“ usmívá se plavkyně. Mezi sponzory plavkyň se ale Stanislav Bernard nezařadil. „Ale dobrý nápad, zkusíme se zeptat,“ smějí se akvabely.

Reklama

Související témata: