Hlavní obsah

Čína nominovala na domácí olympiádu rekordních 639 sportovců

PEKING

Pořádající Čína bude mít podle očekávání na olympiádě v Pekingu největší výpravu ve své historii. O medaile bude s mohutnou podporou publika bojovat 639 sportovců ve všech 28 odvětvích. Nominaci slavnostně oznámil čínský ministr sportu Liou Pcheng.

Článek

Hlavními hvězdami výběru jsou mistr světa a olympijský vítěz v běhu na 110 metrů překážek Liou Siang, basketbalová hvězda z NBA Jao Ming a stolní tenisté. Sedmatřicet sportovců se zúčastnilo už her v Sydney, 165 z nich má zkušenost z minulé olympiády v Aténách a 469 čeká olympijská premiéra.

Podle Liou Pchenga je to pro všechny životní příležitost. "Startovat na olympiádě ve své vlasti se poštěstí jednou za sto let. Je to sen, o jehož splnění naši předchůdci bojovali 100 let," uvedl.

Před čtyřmi lety v Aténách skončila Čína s 32 zlatými medailemi v pořadí národů druhá za Spojenými státy americkými, jejichž reprezentanti vybojovali 36 nejcennějších kovů. Na domácí půdě se od Číňanů čeká, že medailovou bilanci ještě vylepší a vyhrají pořadí národů. Například podle analýzy nizozemských akademiků Gerrarda Kupera a Elmera Sterkena Čína získá 47 zlatých medailí.

Jao Ming: Noha je v pořádku

Kandidátem na jednu z nich je šampión z Atén Liou Siang, ale jeho pozice favorita se v této sezóně otřásá. Kubánec Dayron Robles mu na Zlaté tretře v Ostravě časem 12,87 sekundy sebral světový rekord a přípravu čínské hvězdy narušilo zranění stehenního svalu. "Když budu schopen závodit na olympiádě, nic jiného mě nezajímá. Udělám maximum," řekl Liou Siang čínské televizi.

Zdravotní problémy trápily také basketbalistu Jao Minga, který se na poslední chvíli dal dohromady po únorové únavové zlomenině levé nohy. "Už nemám moc času. Zotavuju se dobře a noha je v pořádku, ale pořád mám problém s fyzickou kondicí," řekl státní agentuře Nová Čína.

Číňané se snaží ochránit sportovce před zájmem médií. Zahraniční novináři se vůbec nedostali na slavnostní zveřejnění nominace, akreditace dostala jen desítka novinářů ze státních médií.

Reklama

Související témata: