Hlavní obsah

Na olympiádu přes Hongkong i korejský ostrov Juju

PRAHA

Individuálně i po skupinách, přímo do Pekingu, nebo se zastávkami v Koreji či Hongkongu, tak se vydávají čeští sportovci na olympiádu, která 8. srpna začíná. V sobotu po obědě nabere z ruzyňského letiště kurs do Asie první část výpravy tvořená plavci a cyklisty dráhaři. „Opravdu ale jen kurs na Asii, protože plavci místo do Pekingu míří do Hongkongu,“ hlásil pro Sport.cz přímo z dějiště olympiády šéf české mise František Dvořák.

Článek

V minulosti putovala česká výprava na olympiádu společně leteckým speciálem, letos ale tato praxe padla.

„Měli jsme sice možnost pronajmout si armádní speciál, jenže nakonec jsme od této varianty upustili. Každé sportovní odvětví mělo totiž své představy a přání, takže nešlo vyhovět všem. A protože nám jde o úspěšnou reprezentaci, nechali jsme na závodnících a jejich trenérech, aby sami rozhodli, kdy chtějí do Pekingu přiletět,“ přiznává František Dvořák, že s přepravou to nebylo a není vůbec jednoduché.

„A s návratem z olympiády už tuplem ne, protože málokterý z reprezentantů chce zůstávat až do konce. Jakmile jeho soutěž skončí, chce kvapem domů.“

Přes třicet letů směr Asie

Do Číny se tak bude česká výprava přesouvat od soboty až do 19. srpna, kdy jako vůbec poslední odlétá do Pekingu atletka Zuzana Schindlerová, na níž čeká závod v chůzi na 20 kilometrů.

„Seznam zahrnuje přes třicet letů,“ vypočítává šéf české olympijské mise František Dvořák, co všechno musí on v Pekingu a jeho lidé v Praze zvládnout. A jen tak mimoděk se zmíní, že kromě toho mířilo do dějiště olympijských her půldruhé tuny vybavení a materiálu, lodě veslařů a kanoistů, zbraně sportovních střelců. A samozřejmě i kobylka Karla účastníka jezdeckých soutěží Jaroslava Hatly, která se v doprovodu ošetřovatelky vydá na cestu z Amsterodamu.

Plavci do Hongkongu, triatlonisté do Koreje

A k tomu všemu ještě přání jednotlivých sportovních odvětví. Plavci třeba míří do Hongkongu, kde budou mít závěrečný výcvikový tábor, triatlonisté si zase usmysleli, že budou formu ladit a konkurenci špehovat na ostrově Juju v Koreji.

„Doporučil nám ho bronzový medailista ze Sydney Jan Řehula, který trénuje korejskou reprezentaci. Na ostrově Ju ju bude celý triatlonový svět, takže budeme mít možnost okouknout konkurenci a vyšpiónit, jak se chystají jinde,“ prozrazoval pro Sport.cz trenér Jiří Seidl, který se ovšem do Koreji vydá jen se svými dvěma dívkami Lenkou Zemanovou a Vendulou Frintovou.

„Filip Ospalý nakonec zůstane doma, neboť manželka porodila dvojčata a on si jich chce užít,“ dodává kouč české triatlonové ekipy.

Hilgertová zvyklosti nemění

Hned po plavcích a dráhařích se vydá v neděli do Pekingu jedna z českých medailových nadějí Štěpánka Hilgertová, která míří už na pátou olympiádu. I tentokrát s pořádným předstihem, i letos pochopitelně v doprovodu manžela, jenž je zároveň jejím trenérem.

„Máme dřívější odlety a delší pobyt v olympijské vesnici i peřejích kanálu vyzkoušený z předchozích olympiád, takže nebyl důvod na našich zvyklostech nic měnit,“ vysvětlovala, proč do Číny odlétá s takovým předstihem.

„A hlavně – chci si zrádné čínské peřeje náročné hlavně na fyzičku přece jen víckrát osahat a zkusit, i když pravdou je, že teď už se toho příliš natrénovat, natož pak zachránit nedá,“ svěřovala se Štěpánka Hilgertová před odletem.

Reklama