Hlavní obsah

Australští sportovci mají povolení v Pekingu případně vzdát

Ani řada restriktivních opatření nedokázala uchránit Peking od smogu, který se na olympijské město v pondělí ráno opět snesl, a tak se jednotlivé olympijské výpravy chystají na závodění ve ztížených podmínkách. Američané i Japonci si přivezou respirátory proti všudypřítomnému prachu, Australané dokonce dostali od svého olympijského výboru svolení jednotlivé závody v případě nutnosti vzdát.

Článek

Japonci si prý přivezou asi 500 respirátorů, navíc rozhodně ne levných. "Nic co koupíte v supermarketu, jsou to masky používané v prašných továrnách a dalších průmyslových místech," citovala agentura SID jednoho z členů výpravy.

Podobně se vyzbrojí i Američané. "Povezeme o trošku sofistikovanější masky, než jaké se běžně používají při stavebních pracích," prohlásil mluvčí Amerického olympijského výboru Darryl Seibel. Prý respirátory pořídili především pro uklidnění reprezentantů, kteří by se před závody neměli takovými věcmi zatěžovat. Při závodech ale Američané budou jen stěží chráněni. Respirátory si do Pekingu vezme i řada dalších výprav.

Australský olympijský výbor šel ještě dál a vydal pro všechny své sportovce doporučení, že pokud budou považovat znečištění za neúnosné, mají raději ze závodů odstoupit. "Bude to jenom na sportovcích, mají v tom absolutní svobodu. Když nebudou chtít závodit, prosím. Budou-li se cítit nesví, nikdo na ně nebude tlačit. Ale je to extrémně nepravděpodobné, vždyť někteří se na tento okamžik připravují i deset let," uvedl viceprezident výboru Peter Montgomery.

Reklama

Související témata: